zondag 31 mei 2015

Geografisch begrip

“India is een geografisch begrip. Het is evenmin een natie als de evenaar.” betoogde Winston Churchill op 18 maart 1931 in de Royal Albert Hall. Prikkelende uitspraak, los van de context. Want je kunt haar zo extrapoleren naar een omschrijving als “België is een geografisch begrip. Het is evenmin een natie als de taalgrens.” Overigens zeggen landsgrenzen ook niet altijd alles: tot 1853 vielen de bisdommen in Noord-Brabant en (Nederlands) Limburg onder het aartsbisdom Mechelen.

zaterdag 30 mei 2015

Slim bedacht

Voor mensen die  in een  appartementencomplex zonder berging of kelder wonen is er nu een kleine buurtfietsenstalling in de handel. Zag die voor het eerst. Slim bedacht.

vrijdag 29 mei 2015

Geen varkens

Bij de Turkse supermarkt nam ik in plaats van de gebruikelijke wieltjes per ongeluk (de verpakking is nagenoeg identiek) een pasta in de vorm van dierfiguurtjes mee. Nu was ik toch benieuwd, vermits (de meeste) Turken moslims zijn en dientengevolge geen varkensvlees eten, of er ook varkensfiguurtjes in zouden zitten. Neen hoor: zelfs de pasta is volledig halal! Alleen gevogelte, konijnen (knap gemaakt: met staartje en al!), paarden en runderen. De kooktijd (Pişirme Süresi) is hetzelfde: 7-9 minuten (dakika). Tot zover dit Gemengd Bericht.

donderdag 28 mei 2015

Eigen kweek

Benieuwd hoe lang het gaat duren voor we kerstomaatjes en rucola van eigen kweek kunnen eten. Wat vorige week nog ondergrondse zaadjes waren zijn nu al bovengrondse gewasjes. Nu zorgen dat Stefke er van af blijft. Nu dus eerst maar een potje kattengras gaan kopen….

woensdag 27 mei 2015

Poëziegebruik

Fijn om te weten dat je gedichten gelezen en gebruikt worden. Ontdek op het wereldwijde web dat Marieke Boerefijn (wat een leuke naam!) een van mijn regels citeert:
http://www.omroepbrabant.nl/?person/36152/Marieke+Boerefijn.aspx

Zomaar ter herdenking

Vorig jaar werd uitgebreid het feit herdacht dat De Groote Oorlog toen een eeuw geleden uitbrak. Nu is het op het herdenkingsfront een pak rustiger, maar laten we niet vergeten dat die oorlog nog lang aan bleef slepen. Douglas Haig moest zijn oorlogsmisdaden aan de Somme nog begaan. Zomaar ter herdenking: op 27 mei, dag op dag een eeuw geleden, stuurden gevluchte familieleden van korporaal René Lebrun hem deze fotokaart.

dinsdag 26 mei 2015

Mislukte wet

Hé, dat wist ik niet: het opschrift Made in Germany geldt toch al decennia als kwaliteitslabel maar eigenlijk was het een wáárschuwing. In de negentiende eeuw produceerden Duitsers veel gereedschappen naar Engels model. Dat waren ze in Engeland, waar het Duitse materiaal werd ingevoerd, beu en op 23 april 1887 werd de Merchandise Marks Act van kracht. De Britse industriëlen hoopten daardoor een grotere greep op de markt te krijgen. Ze onderschatten echter hoe góed de Duitse producten waren. De consumenten negeerden Made in Germany als waarschuwing, en ervoeren die juist als zekerheid voor een solide aankoop.

maandag 25 mei 2015

Hoe is het mogelijk?

Leuk voor AA Gent: voor de éérste keer in de 115-jarige geschiedenis van de club landskampioen! De titel is die mooie stad van harte gegund. Eens nagekeken uit welke gemeenten de Belgische landskampioenen sinds de Tweede Wereldoorlog kwamen. Koplopers zijn Anderlecht, Brugge en Luik. Ook kwamen er uit Mechelen (3), Genk (ook 3), Beveren (2), Lier (2) en Molenbeek (1). En o ja, er kwam er ook eentje uit Antwerpen. Ik kan maar niét begrijpen dat zo’n grote stad in al die tijd maar één keer een landskampioen kon leveren. FC Antwerp. In 1957. Dat is….58 jaar geleden! Zelfs mijn geliefde Feyenoord, hoewel regelmatig (ook nu weer) op de sukkel, wist in dezelfde periode 9 titels te veroveren.

zondag 24 mei 2015

Fijn wielersfeertje

Fijn wielersfeertje in Antwerpen (waar op maandag 6 juli de derde etappe van de Tour de France gaat vertrekken) vandaag, bij de start van de tweede en laatste etappe in de World Ports Classic 2015. Het stadhuis is natuurlijk een fraai decor voor het intekenpodium. Op de foto onder topsprinter Marcel Kittel (midden) tussen ploeggenoten van Giant-Alpecin.

Inzicht

Kunstenaar Mart Franken vervaardigde een aantal schilderijen op verzoek van restaurant Het Geheim van Bergen in ons beider geboortestad. Daar schreef ik een versje bij. Inzicht is te lezen op een raam in het Roskamstraatje.
http://www.martfranken.nl/nieuw-gedicht-van-bert-bevers/

zaterdag 23 mei 2015

Ontroerende eenvoud

Soms kan ik ontroerd worden door eenvoudige dingen. We dronken iets in een volkscafé in Hoboken, met op het raam de boodschap Duivenbond De Moedige Strijders. De Moedige Strijders! Fantastische naam voor zo’n club….

Terraplane

Kijk, voor zó’n mooie auto zou ik nog wel eens willen overwegen een rijbewijs te halen. Het betreft een achtcilinder Terraplane. Toepasselijke naam wel, vermits de er trots voor poserende eigenares Amelia Earhart is. Zij was een befaamd pilote, die spoorloos verdween boven de Stille Oceaan. Ook op de grond wilde ze zich klaarblijkelijk in een plane verplaatsen….

vrijdag 22 mei 2015

Aan het licht

Toen de Bourlastraat in het begin van deze eeuw open lag om er de tunnel in aan te brengen die nu al jaren onzichtbaar verkeer onder onze straat voert werd de oude stadsmuur blootgelegd. Da’s het mooie van werkzaamheden: er komt vrijwel altijd een stuk interessante geschiedenis aan het licht. Momenteel zijn ze in de Terninckstraat aan het slopen. Langs de Terninckgang liggen nu stukken van de 16de eeuwse zuidelijke stadsmuur bloot die destijds aansloten op wat hier aan de grond werd ontfutseld.

Onbegonnen werk

John Butler Yeats schreef, en ik ben geneigd het met hem eens te zijn, ooit: “When a belief rests on nothing, you cannot knock away its foundations.”

donderdag 21 mei 2015

Uit de kast (XXXV): Jan Kostwinder

Het is me nog niet overkomen dat ik, met de ogen gesloten voor de poëziekast staand, voor deze rubriek een bundel voor de tweede keer van de plank haalde. Nu reikte mijn hand naar Binnensmonds van Jan Kostwinder (Uitgeverij WEL, Bergen op Zoom, 1988), waarvan ik bladzijde 44 opsloeg met daarop Schep:

Lege treinen rijden nergens heen.

Je ging weg en je bleef
in mij, de machinist

zei: neem hem op je schep.

Een sluier mist
die langs de hemel trekt,

dat word ik en dat werd jij.

Sporen in het groen

Waar die meestal in beton gegoten tussen louter stenen liggen viel het me voor de Sint-Willibrorduskerk in Berchem op hoe mooi de tramsporen daar in het groen liggen.

woensdag 20 mei 2015

Dichtersbankjes

Zojuist stuurde ik deze foto door naar Hans Mellendijk, vriend in de Achterhoek. Die vanuit dat beeldschone gewest zijn Dichtersbankjes over het wereldwijde wijd internaut. Benieuwd wat voor vondst hij hierbij nou eens gaat doen. Hij bouwde ondertussen een impressionante collectie op:
http://hans-mellendijk.blogspot.be/

dinsdag 19 mei 2015

Boem!

Een foto uit het familiealbum, van een van de vele calicots die pa maakte voor de Roxy, de bioscoop aan de Grote Markt in mijn geboortestad Bergen op Zoom. Hij maakte wel betere, maar aan deze moest ik denken toen ik daarstraks zag hoe de 10de rit in de Giro (die van Civitanova Marche naar Forli – iedereen dacht dat het een sprintersetappe zou worden) werd gewonnen door een van de vroege vluchters, Nicola Boem. U begrijpt wel waarom.

Een bui houdt érgens op....

“Kijk, kermis bij de duveltjes!” zei ik tegen Geertje, toen ik vanuit mijn hoek van de bank zag dat het regende. Zij keek naar links, en staarde me verbaasd aan omdat ze geen druppels zag vallen. Nog nooit meegemaakt dat we in één oogopslag (rechts nat, links droog) zagen dat een bui effectief ergens óphoudt. In dit geval letterlijk midden in ons uitzicht….

Krasse knar

Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat Tui Malila stierf. Tui Malila was een stralenschildpad (Geochelone radiata), en werd in 1773 óf in 1777 door kapitein James Cook aan de koning van Tonga geschonken. Hij bleef in de zorg van de koninklijke familie daar tot aan zijn dood. Dit betekent dat het dier bij overlijden tussen de 189 en 193 jaar oud was….

maandag 18 mei 2015

Knus

Op een omnibus ben ik dol. Het ritme ervan bevalt me. Je kunt de naambordjes lezen op de perrons waar de sneltrein immer langs flitst, de wereld lijkt er langzamer in. En de compartimenten ogen af en toe gewoon ook knus, met van die ouderwetsche gordijnen….

zondag 17 mei 2015

Argo en Fargo

Bladerend door onze televisiegids valt het me (omdat de programmering van deze zenders vlak bij elkaar staat) op dat vanavond tegen negenen op Arte Fargo begint, en op TF1 Argo. Niet dat dit iets te betekenen heeft, hoor….

Omgekeerde beweging

Van alle nog resterende koninkrijken nemen Nederland en Spanje een bijzondere plaats in: zij zijn de enige die eerst een republiek waren. Tot zover dit Gemengd Bericht.

zaterdag 16 mei 2015

Van 7 naar 11 in 3 jaar

Tot drie jaar geleden was er naast de zes Belgische trappistenbieren (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren) maar één buitenlands bier dat zich trappist mocht noemen: La Trappe van de abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in het Noord-Brabants Berkel-Enschot. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) erkende sinds 2012 nog meer buitenlandse bieren als Authentic Trappist Product: die uit het Oostenrijkse Engelszell, het Noord-Brabantse Zundert, het Amerikaanse Spencer en sedert kort ook het Italiaanse Tre Fontane (dat gebrouwen wordt in de gelijknamige abdij in Rome).

vrijdag 15 mei 2015

Hittebestendig

Als de zon schijnt gaat Stefke gewoon tegen het glas aanliggen. En dat terwijl hij van zichzelf al een bontjasje aan heeft. Hij voelt dan net aan als een warm broodje….

Geslaagd of niet?

Wat ruimtelijke ordening (of, zoals u wilt: het ontbreken daarvan) betreft prefereer ik absoluut België boven Nederland. Hier vind je nergens van die gruwelijk uniforme Vinex-complexen. In beginsel mag iedereen in België zo’n beetje bouwen waar hij of zij zin in heeft. Dat levert soms dingen op die oogstrelend zijn. Maar af en toe ook bouwsels, veelal in landelijke nederzettingen, waarbij je je afvraagt “Is dit nu geslaagd of niet?” Neem deze nieuwbouw in Belsele: de twee delen zijn afzonderlijk best smaakvol. Maar kán de combinatie ervan?

donderdag 14 mei 2015

Lekker sfeertje in Puivelde

Aangenaam gezelschap, ne crème-glace, foute muziek die uit enorme luidsprekers schalt, karakollen, kibbeling, mooi weer en pintjes. Meer is er niet nodig om van Puivelde Koerse een fijn dagje uit te maken. Het hoeft niet altijd een grote wedstrijd te zijn. 172.9 kilometers moesten de renners in de 50ste editie van Puivelde Koerse afwerken. Het draaide uit op een fotofinish. Joeri Stallaert haalde het nipt van Niki Terpstra.
http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150513_01680453

woensdag 13 mei 2015

Foute namen

Sommige dingen zal ik nooit begrijpen. Waarom de oxalis, die hier pal naast me uitbundig staat te groeien, rode klaverzuring heet. Ze is paars. Als jongetje al vroeg ik me hetzelfde af over rodekool. Die (wat mij betreft overigens vieze) groente is páárs. Ik heb nog even gedacht dat het een plaatselijke eigenaardigheid was het ding van kleur te laten veranderen, maar neen: in het Duits is het Rotkohl, in het Engels red cabbage, in het Frans chou rouge en in het Italiaans cavolo rosso.

dinsdag 12 mei 2015

Saint-Etienne-de-Tinée

Vanaf heden op Fleurs du mal het tweeluikje Saint-Étienne-de-Tinée dat ik schreef naar aanleiding van een verblijf in dat dorpje in Occitanië:
http://fleursdumal.nl/mag/bert-bevers-saint-etienne-de-tinee

Momentopname

De cultuurdragers hic et nunc in de nabijheid: Zij die mij bewoont van Marijke van Hooff, De bulleman & De vogels van Hubert Van Herreweghen, het Vioolconcert in D Mineur, Op. 47 van Jean Sibelius en Il papa di Giovanna van Pupi Avati.

maandag 11 mei 2015

Het water is diep....

Nu David Cameron de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk heeft gewonnen kan hij niet meer onder zijn belofte uit een referendum te zullen houden over de toekomst van zijn eilandenrijk in de EU. Rare jongens hoor, die Engelsen. Een van Camerons voorgangers was Edward Heath. Die zei: “We in Britain are not going to turn our backs on the mainland of Europe or the countries of the Community. We are a part of Europe: by geography, tradition, history, culture and civilisation. We shall continue to work with all our friends in Europe for the true unity and strength of this continent.” Maar hij zei dat wel in januari 1963, net nadat De Gaulle een veto had gesteld over toetreding van de Britten. Wat mij betreft trekken ze hun plan en stappen ze op. Engeland zal daar meer last van gaan ondervinden dan ‘wij’, op ‘het continent’. Het allereerste stukje dat ik op Gemengde Berichten postte betrof ook al deze materie:
http://gemengdeberichten.blogspot.be/2007_06_01_archive.html

Maandagochtendoverleg

Op sommige redacties gaat het er tijdens het ochtendoverleg eerder onstuimig aan toe….

zondag 10 mei 2015

Vergeten detail

Op 10 mei 1940 vond de Duitse invasie van de Lage Landen plaats. Dat weet hier iedereen. Een veelal vergeten detail van de geschiedenis is echter dat óók op 10 mei 1940 IJsland binnen werd gevallen. Door….de Britten. Een jaar later werden die afgelost door Amerikaanse troepen. En dat is eigenlijk vooral merkwaardig omdat de Verenigde Staten op dat ogenblik nog niet tot de oorlogvoerenden behoorden (Pearl Harbor werd immers pas op 7 december 1941 aangevallen)!

Kwijtgespeeld talent

Toen ik nog op de lagere school zat was ik dol op redactiesommen. Genre: ‘Hoeveel water loopt er in een bak in 24 uren indien kraan A tweemaal meer water geeft dan kraan B.’ Of: ‘Indien een sneltrein in X vertrekt om 7 uur en een lokaaltrein uit de tegenovergestelde richting uit Z om 9.30 uur op welk tijdstip schieten beide treinen elkaar dan voor bij in Y?’ Ik had er ook altijd hoge punten voor. Gaandeweg (Hoe gebeurt zoiets?) ben ik het talent hiervoor volledig kwijtgespeeld. Ik krijg nu al koppijn als ik aan zo’n probleemstelling dénk….

zaterdag 9 mei 2015

Geen last

“Een land met 300 kaassoorten laat zich niet regeren,” zei Charles De Gaulle ooit over zijn Frankrijk (maar dan in het Frans natuurlijk). Frau Angela Merkel heeft er geen last van dat er in Duitsland meer dan….1500 worstsoorten zijn.

vrijdag 8 mei 2015

Niet schuw

Kijk eens wat een bijzondere ontmoeting mijn broer Peter, wandelend op de Veluwe, had: dit Hubertushert bleek niet schuw en liet zich op z’n gemakje door hem fotograferen….

donderdag 7 mei 2015

Hijsbakkie met asbakkie

Steeg en daalde met een lift waarin nog een….asbakje was bevestigd. Het kon nog open en dicht ook! Die installeren ze tegenwoordig niet meer in (zoals het Afrikaanse woord ervoor zo treffend luidt) hijsbakkies.

woensdag 6 mei 2015

Flauwe plezante

Je zou het in dit door FaceBook, Hyves, Instagram, Twitter en weet ik wat nog allemaal beïnvloede tijdsgewricht niet verwachten, maar er zíjn nog flauwe plezante pubers die gewoon ouderwetsch (dus niet op een apparaat) van tiert tiet maken….

dinsdag 5 mei 2015

Lijndubbeldekker

Hé, De Lijn rijdt voortaan ook met dubbeldekkers. Allez: we zagen er vanmiddag toch een in Antwerpen rijden. Dat zal vast niet het enige exemplaar zijn.

Lucifers aansteken incluis

Nieuws uit 1934: ‘Tot de voornaamste kundigheden van dezen ijzeren man (die omstreeks het jaar 1940 voltooid zal zijn) zullen hooren: het wandelen, het rooken (lucifers aansteken incluis) en het spreken.’ Waarom zou je in vredesnaam een robot (voor je) willen laten roken?

maandag 4 mei 2015

Onwillekeurig

Niet dat ik met dat nummer van Led Zeppelin ooit iets heb gehad, maar bij het aanschouwen van deze toch eerder zinloze trap begon ik onwillekeurig Stairway to heaven te neuriën….

zondag 3 mei 2015

Diepgang

Oei, bekijk de diepgang van deze aak eens. Daar kan niet veel meer bij. Op het dek daarvan zou ik niet durven dansen….

Doorheen twijfel

Passeerde deze met krijt op een lei geschreven, op een tafel gelegde, boodschap. Verder geen context. Geheimzinnig….

zaterdag 2 mei 2015

Achterkant

Nu er panden aan het Blauwtorenplein en aan de Tabakvest zijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, de kans te baat genomen om de achterkant van onze kastanjes te fotograferen. En een torentje van de Nationale Bank langs deze zijde boven ons gebouw uit te zien steken. Dat kan straks natuurlijk niet meer.

vrijdag 1 mei 2015

Nopjes

Ben bijzonder in mijn nopjes met de beschouwing van Hedwig Speliers over mijn bundel Eigen terrein – Gedichten 1998-2013. Die verscheen in Poëziekrant 2015/1. Zie:
http://www.bertbevers.com/bestanden/HedwigSpeliersoverBertBeversinPoeziekrant.pdf

In vorm

“Drie kwartier zat hij te dubben op een openingszin en toen hij er een had gevonden was ze net weg.” Danny Braem is weer in vorm op Charmantwerpen Vintage:
http://vintage.charmantwerpen.be/