donderdag 31 december 2020

Opperbevel


Bladerend door Der Große Brockhaus, editie 1935, zie ik onder Belgien en het kopje Wehrmacht: Oberbefehlshaber ist der König. Ik vraag me af of dat nog steeds zo is. Ja hoor, Filip is opperbevelhebber van het Belgische leger. Eens gekeken bij zijn Europese collegae: Margrethe II, Harald V, Felipe VI en Elizabeth II zijn de jure opperbevelhebber in respectievelijk Denemarken, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In Zweden is dat generaal Micael Bydén, en in Nederland is Willem-Alexander evenmin de baas. In Nederland heeft de regering het oppergezag over de krijgsmacht. Toen Willem-Alexander koning werd legde hij  zijn militaire functies neer. De Nederlandse Grondwet verbiedt namelijk dat militairen deel uitmaken van de regering en als koning is hij daar het hoofd van. Op de dag van zijn inhuldiging werd hem daarom eervol ontslag verleend.

woensdag 30 december 2020

Tevreden uitgever


Op Poëzie-Centraal een gesprek met Gerrit Westerveld van Uitgeverij Kleinood & Grootzeer (op onderstaande foto rechts), waarvoor Wim van Til (midden) en ik lector zijn. Volgens mij is hij tevreden over ons.

https://poeziecentraal.be/nieuws/198/kleinood-grootzeer-hoe-een-kleine-uitgeverij-toch-groot-kan-zijn


 

Momentopname


De nabije cultuurdragers hic et nunc: Het schikken van de dingen – zestien Soutines van Frans Budé, The Others van Alejandro Amenábar, Stout – dertien eigenaardige liedjes bedacht en uitgevoerd door de nederlandse groep MAM en The Complete Poems van Robert Graves.

dinsdag 29 december 2020

Weer iets opgestoken


Toen we het er over eens waren dat we er niet op zaten, vroegen we ons ineens af wat een schopstoel eigenlijk is. Behalve in vroeger dagen (hopelijk, tenminste) een marteltuig is het de stoel waarop een pottenbakker zit en van waaraf hij zijn draaischijf bedient. Dat wisten we niet.

maandag 28 december 2020

Ze is er vroeg bij



Voor wie er nog aan mocht twijfelen dat het steeds warmer wordt: het is 28 december en de Oxalis triangularis, de klaverzuring, in ons balkontuintje staat er niet nóg maar ál….

De grootste van het land


De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland in Melsele is de grootste kapel van België. Tot zover dit Gemengd Bericht.

zondag 27 december 2020

Opgezocht: Robert Herberigs


Bladerend in het Modern Woordenboek – Taalkundig Encyclopedisch Geïllustreerd, in 1937 uitgegeven door de N.V. Brepols in Turnhout, kom ik deze keer Robert Herberigs (1886-1974) tegen. Een componist van wie ik nog nimmer had gehoord. Wat is encyclopedisch lezen toch een genot nu ook internet er is. Zou er iets van Herberigs (die hier in Antwerpen nota bene directeur van de Koninklijke Vlaamse Opera is geweest) op YouTube te beluisteren zijn? Jawel hoor, zijn In Flanders Fields bijvoorbeeld….

https://www.youtube.com/watch?v=M74CSK7k_yY&list=OLAK5uy_nJxB5YVDTCceCNfy4BaznKFxQJySVIPAw&index=2

zaterdag 26 december 2020

Cinema Trivia: Weelde


Je kunt wel zeggen dat Franco Zeffirelli in 1977 voor zijn Jesus of Nazareth de beschikking had over een weelde aan topacteurs. Alleen al voor de vertolking van de Drie Koningen wist hij James Earl Jones, Donald Pleasence en Fernando Rey te strikken. Wie deden er behalve Robert Powell, die de titelrol voor zijn rekening nam, nog meer mee? Een halve filmencyclopedie: Anne Bancroft, Ernest Borgnine, Claudia Cardinale, James Farentino, Stacy Keach, James Mason, Ian McShane, Laurence Olivier, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Ralph Richardson, Rod Steiger, Peter Ustinov en Michael York. De meeste regisseurs zijn al blij als ze een keer met één van deze klasbakken mogen werken….

vrijdag 25 december 2020

Zalig Kerstmis


 

donderdag 24 december 2020

Op café


In Tilburg voegde hoofdredacteur Jef van Kempen mijn gedicht Op café toe aan zijn onvolprezen artistieke magazine Fleurs du mal:

https://fleursdumal.nl/mag/bert-bevers-op-cafe

Bekeren


Ik begrijp best dat onze taal voor anderstaligen een lastige is. Leg iemand die Nederlands wil leren maar eens uit waarom voetbalclubs die een ronde overleven verder békeren, en missionarissen in den vreemde inboorlingen bekéren….

woensdag 23 december 2020

Raadzaal vol rook


De eerste vergadering van een gemeenteraad die ik bijwoonde vond ik best gezellig. Er mocht gewoon worden gerookt in dat oude stadhuis, en nadat de bode de koffiekopjes op had geruimd kwam hij vragen of je een pintje wilde, of liever iets sterkers. De komst van een calvinistische burgemeester maakte een einde aan die toch niet onsympathieke gebruiken. Daaraan moest ik denken bij deze opname van de vergadering van een gemeenteraad ergens in de jaren zestig. Een doos vol verse bolknakken staat er paraat….

dinsdag 22 december 2020

Bijna aaibaar (23)



 

Onderweg met de tram: Lijn 1 in Torun


Deze keer een kijkje door de voorruit van Lijn 1 tijdens de rit van Olimpijska naar Uniwersytet in Toruń:

https://www.youtube.com/watch?v=0qDj9VVhD2c

maandag 21 december 2020

Zomaar


Af en toe, ook op de kortste dag van het jaar, is het gewoon zomaar aardig om feiten te vergelijken. Bijvoorbeeld: Australië meet 7.692.024 vierkante kilometer, de Benelux 74.657. En: Australië telt dik 25 miljoen inwoners, de Benelux dik 29 miljoen. Tot zover dit Gemengd Bericht.

zondag 20 december 2020

Op De Schaal van Digther


Van het onvolprezen literaire magazine De Schaal van Digther mogen sinds deze week ook mijn gedichten Verdoffing, Verval en Enkel bewijs deel uitmaken. Alain Delmotte liet me weten dat hij dat ‘mooie, compacte, taaie gedichten’ vindt. Een dergelijk compliment van zo’n meneer doet een mens deugd….

http://digther.blogspot.com/search/label/Bert%20Bevers

zaterdag 19 december 2020

Orangeriebeelden



Nou kom ik al zo lang zo vaak in de Kruidtuin hier om de hoek en pas nu vielen me twee borstbeelden op in de Orangerie, destijds ontworpen door Pierre Bourla naar wie de schouwburg wat verderop en onze straat zijn vernoemd, langs Den Botaniek. Het mag geen verbazing wekken dat het de beelden van twee botanici betreft: Carl Linnaeus en Antoine de Jussieu.


 

Beter dan blind


Over de afbeelding kunnen de smaken verschillen, maar ieder weldenkend mens zal het er mee eens zijn dat zo’n kleurrijke opvulling van een zijgevel aantrekkelijker is dan een blinde.

vrijdag 18 december 2020

Wintertruientijd



Het is weer bijna Kerstmis en dus hult weerman Benjamin Stöwe zich dagelijks in een andere bij dit jaargetijde passende trui. Volgens mij heeft hij thuis alleen voor zijn wintertruien al een volledige kast nodig.



 

donderdag 17 december 2020

Eén keer thuis


De interland Nederland-Cyprus in het Oosterpark in Groningen was Dick Nanninga’s laatste interland. Merkwaardigerwijze was het tevens de éérste wedstrijd waarin hij als beroepsvoetballer thúis speelde. Nanninga (1949-2015), tijdens de WK-finale in 1978 even een nationale held, werd geboren in Groningen maar speelde als prof nooit voor de plaatselijke FC. Hij verdedigde de kleuren van Veendam, Roda JC en MVV waardoor hij het Oosterpark alleen maar als bezoeker aandeed. Behalve dus bij zijn laatste wedstrijd als international.

Een bijzonder elftal


Op zondag 22 februari 1981 werd in het Oosterpark in Groningen de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Cyprus afgewerkt. Er verscheen toen een bijzonder Oranje op de grasmat. Hier ziet u staand van links naar rechts Pim Doesburg (PSV), Hugo Hovenkamp (AZ’67), Jos Jonker (AZ’67), Ronald Spelbos (AZ’67), Johnny Metgod (AZ’67) en Frans Thijssen (AZ’67) en gehurkt Peter Arntz (AZ’67), Romeo Zondervan (FC Twente), Cees Schapendonk (MVV), Pier Tol (AZ’67) en Jan Peters (AZ’67). Arntz werd vervangen door Dick Nanninga (Roda JC), Pierre Vermeulen (Feyenoord) viel in voor Pier Tol. Nederland won met 3-0 dankzij treffers van Hovenkamp, Schapendonk en Nanninga. Het was voor Schapendonk en Zondervan hun énige interland. Maar wat deze selectie zeer bijzonder maakte was het feit dat er niet één speler van Ajax voor deze wedstrijd was opgeroepen. 

woensdag 16 december 2020

Hoeveel zijn het er nu?


Vroeger moest je op school nog lijstjes uit je hoofd leren. Mijn moeder beatae memoriae kreeg er tijdens de aardrijkskundelessen de Kleine Soendaeilanden zo ingestampt dat ze tot op hoge leeftijd desgevraagd (Niet dat dit nog vaak gebeurde, maar soit) Bali, Lombok, Soembawa, Soemba, Flores en Timor op kon dreunen. Bij de herinnering aan dat rijtje ging ik eens opzoeken hoeveel eilanden Indonesië eigenlijk heeft.


Duidelijk is het land ’s werelds grootste eilandstaat maar uit hoevéél eilanden de archipel nou feitelijk bestaat is niet helder. Volgens Wikipedia 16.056, maar volgens verschillende schattingen tussen de 13.466 en 18.203. Volgens de Indonesische overheid gaat het om 14.572  eilanden (met veel onbekende namen als Batjan, Karakelong en Yamdena) waarvan er 2.342  bewoond worden. Het CIA World Factbook rept van 6.000 bewoonde eilanden. Onduidelijkheid alom eigenlijk. Hier mag nog eens goed geteld gaan worden.

dinsdag 15 december 2020

Nee maar....


Taal blijft toch een wonderlijk fenomeen, dat me nog steeds kan verrassen. Zo ontdek ik nu pas dat snor, ik heb nota bene zelf een forse, in eerste instantie een vróuwelijk woord is. Knevel is dan wel weer ‘gewoon’ mannelijk….

https://meergemengdeberichten.blogspot.com/2016/03/goh.html

maandag 14 december 2020

Met Petrarca op reis


Mijn gedicht Petrarca reist ongewapend door de Ardennen, verscheen oorspronkelijk in nummer 79 van het literair tijdschrift De Brakke Hond, en later in mijn bundel In de buurt van de wereld. Het gedicht werd ook meegenomen in De scheurkalender van de poëzie 2013, die ik in de kast weer eens tegenkwam. Samensteller Chrétien Breukers schreef erbij: ‘Dit is een mooi gedicht, maar mijn aandacht werd na eerste lezing vooral getrokken door ‘de wilde weit’. Ik wist niet wat dat was. Na enig zoeken, bleek het een plant, een onkruid. Op de foto die ik via Google vond herkende ik het groeisel. Ineens werd de plassende Petrarca, tussen dat onkruid, voorstelbaar. Ik zag hem voor me, in zijn gewaad, de boog urine richting de grond; op de achtergrond snuivende paarden.


Ik hield het hele gedicht voor een fantasie, een hersenspinsel van de dichter, die in een luimige bui had besloten om Petrarca eens richting de Ardennen te verplaatsen. Niets is minder waar! In een boek van Catharina Ypes, Petrarca in de Nederlandse letterkunde (uit 1934) is te lezen dat de dichter wel degelijk ter plaatse was. Sterker, hij had er een goede vriend, ‘Het was: Ludovicus Sanctus, of in zijn moedertaal: Lodweij Heiligen van Beeringen, aldus genoemd naar zijn geboorteplaats in Belgisch Limburg’. Zo kwam ik, via onkruid en een boek van Ypes, in mijn geboortestreek terecht. Een bijzondere streek, want de dichter Petrarca heeft er nog rondgelopen. Ik wist ineens niet wat ik las.’ Leuk dat een gedicht iemand zo ‘aan het werk’ kan zetten.

https://fleursdumal.nl/mag/bert-bevers-petrarca-reist-ongewapend-door-de-ardennen

zondag 13 december 2020

Geen ja


Graag lette ik goed op bij de lessen Latijn, en quasi dagelijks ervaar ik dat ik er nog steeds plezier van heb. Maar het staat me niet bij dat ons ooit expliciet is verteld dat het Latijn geen woord voor ja heeft. Realiseer me dat bij het lezen van YES, een gedicht van Robert Graves dat begint met The Romans had no word for YES. In de praktijk gebruikte men woorden als sic en ita, die weliswaar van instemming getuigen maar niet duidelijk als ja maar eerder als inderdaad.

zaterdag 12 december 2020

Bijzonder buurtje


Een van mijn lievelingsschilders is Lourens Alma Tadema, later Sir Lawrence Alma Tadema (1836-1912). Na zijn studie aan de academie in Antwerpen verhuisde hij naar Londen waar hij grote faam verwierf. In 1884 kocht Tadema de monumentale villa 34 Grove End Road, die door hem op kostbare wijze werd verfraaid: de interieurs hadden decoraties van zeegroen marmer en waren voorzien van parket, dat men slechts met sloffen aan mocht betreden; er was een atrium met mozaïekvloer, een atelier met een grote apsisvormige afsluiting, een hal met 45, door vrienden geschilderde panelen en een tuin met colonnade. Het was er alsof men een schilderij van de meester zelf binnenstapte.


Hij ontving er vele beroemdheden als John Millais, Henry Irving, Oscar Wilde, Enrico Caruso en Pjots Iljitsj Tsjaikovski. Ook Louis Couperus bezocht hem hier. 34 Grove End Road ligt in een bijzonder buurtje. De huidige bewoners weten waarschijnlijk niet beter dan dat er dagelijks hordes ‘zebrapadtoeristen’ passeren want op de hoek bij 34 Grove End Road begint Abbey Road, en schuin aan de overkant liggen de befaamde Abbey Road Recording Studios….

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lourens_Alma_Tadema

Smakelijk!


Een van de beste verbeeldingen van de nakende effecten van de Brexit vind ik nog steeds deze, die ik aantrof bij Hans Mellendijk.

vrijdag 11 december 2020

Baas boven baas


32 oogt aardig, maar in Maldegem halen ze daar hun neus voor op. Daar hebben ze een straatnaam die niet minder dan 40 letters telt: de Burgemeester Charles Rotsart de Hertainglaan. De langste straatnaam in Nederland telt er 50: de Laan van de Landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort, in Duiven.

De langste straatnaam van Antwerpen


Voor het Instituut voor Nutteloze Onderzoeken (IVNO) heb ik eens uitgezocht wat de langste straatnaam in de gemeente Antwerpen is. Ik kwam tot een Top 5. De Pieter Jozef Nauwelaertsstraat telt 28 letters. Er zijn er twee met 29 letters: de Prinses Josephine-Charlottelaan en de Professor Van den Wildenberglaan. Tot 30 letters schopt het de Zusters van onze Lievevrouwstraat, en tot 31 Omheining der Statie van Borgerhout. Op nummer 1 staat, met 32 letters, het Burgemeester Edgard Ryckaertsplein. Overigens zijn de kortste straatnamen in Antwerpen Bist, Laar en Meir. Tot zover deze mededeling van het IVNO.

donderdag 10 december 2020

Interview op Meander


In Alkmaar verscheen vandaag op het literaire magazine Meander een weergave van het vraaggesprek dat Alja Spaan met me had, plus drie gedichten.

https://meandermagazine.nl/2020/12/wanneer-de-inspiratie-er-is-moet-je-aan-de-slag/

Doen ze dat nog?


Een van de geluiden die onmiskenbaar hoorden bij de voorjaarsschoonmaak was dat van het mattenkloppen. Zouden er in onze contreien anno 2020 nog mensen aan voorjaarsschoonmaak doen? Zouden er nog mattenkloppen?

woensdag 9 december 2020

Leuke woorden


Bommelgat, dalver, elfproef, fladderak, griloog. knab, mezekouw, oelder, peauter, slikslee, tenrek, valversnelling, walkvat.

dinsdag 8 december 2020

Populair


Bezig in Keizers sterven niet in bed van Fik Meijer. Boeiend boek. Verrassend ook soms. Wij stellen ons Nero voor als een machtswellusteling, maar zijn onderdanen waren dol op hem: “Nero werd begraven in het familiegraf van de Domitii, op de heuvel Pincius, zichtbaar vanaf het Marsveld. Een sarcofaag van porfier en een marmeren altaar binnen een stenen balustrade hielden de herinnering aan hem levend. Want al was hij gehaat bij de senaat, het gewone volk, dat hij had bedacht met imposante schouwspelen, had van hem gehouden. Nog jaren later was zijn graftombe in de lente en de zomer getooid met bloemen”…..

maandag 7 december 2020

Brexit blues revisited


In Varsseveld bedacht internaut Hans Mellendijk me voor zijn onderhand imposante collectie Dichtersbankjes middels het doorplaatsen van de vorige week op Fleurs du mal verschenen Brexit blues met een ‘eigen’ exemplaar:

https://hans-mellendijk.blogspot.com/2020/12/dichtersbankje-bert-bevers.html


Blauw en rood


Een bijzondere eigenaardigheid van Mainz is overigens dat de straatnaambordjes er al sedert 1853 twee verschillende kleuren hebben: alle straten parallel aan de Rijn hebben blauwe straatnaamborden, de straten haaks op de rivier hebben rode.

Nabije hoofdsteden


Een tijdje terug blogde ik over het feit dat er slechts 55 kilometer ligt tussen de Europese hoofdsteden Bratislava en Wenen. Ben eens op zoek gegaan naar hoofdsteden (van provincies, van Länder) in de buurt die elkaar ook nabij zijn. Iets verder van elkaar af dan de Slovaakse en de Oostenrijkse hoofdstad liggen Den Bosch en Arnhem (64 kilometer), Groningen en Leeuwarden (60 kilometer) en Den Haag en Haarlem (ook 60), iets minder Brugge en Gent (gescheiden door 52 kilometer). Nog veel dichter bij elkaar liggen Berlijn en Potsdam (45), Assen en Groningen (33), Luik en Maastricht (32) en Leuven en Waver (26). Absolute nummer 1 in dezen: Mainz en Wiesbaden waartussen (al begrijp ik niet goed hoe dat gemeten wordt want de facto vormen ze één agglomeratie) slechts 15 kilometer ligt.

zondag 6 december 2020

Lynchtelevisie



Mossel TV is een vast onderdeel van de hoogst charmante reeks Poesjes (in Vlaanderen Kattenlaan 9) waarin je je aan beeldschone kittens kunt vergapen. Ik weet zéker dat David Lynch Mossel TV intrigerend zal vinden. Een pratende mossel gelegen op een divan, die zou probleemloos in een Lynchfilm passen….

zaterdag 5 december 2020

Cinema Navelpluis: Scaldis


 

Ach....


In 1886 verscheen in België de eerste editie van de telefoongids. De witte gids bereikte twintig jaar geleden een hoogtepunt: in 2000 bedroeg de oplage 4 miljoen exemplaren. In 2006 verscheen de telefoongids voor het eerst online. Tien jaar geleden werd met de automatische verdeling gestopt, en nu werd het laatste telefoonboek (voor Bergen/Mons en omgeving) gedrukt. De jongste generatie verbaast zich over al die papieren bladzijden vol alfabetisch gerangschikte namen met adressen en nummers erachter. Ik zal mijn meest recente exemplaar bewaren als een tijdsdocument….