zondag 28 februari 2021

Met eigen ogen


Van 12 juli 526 tot 22 september 530 was Felix IV de 54ste paus. Hij bouwde in Rome twee heidense tempels om tot de chiesa Cosma e Damiano, de kerk van de heiligen Cosmas en Damianus. Op een van de mozaïeken in de apsis is deze Felix te zien. Op zich niet zo bijzonder, maar wel vermeldenswaard is het gegeven dat dit de éérste afbeelding van een paus uit zijn eigen tijd is die de tand des tijds heeft doorstaan. Felix IV heeft dit portret dus nog met eigen ogen aanschouwd....

zaterdag 27 februari 2021

Op komst


Rather than: “Can it be done?” we might well ask: “When will it be done?”
Hans Mellendijk vond een prachtige oude verbeelding van things to come….

vrijdag 26 februari 2021

Gruwelijk leerdicht


Veel stichtelijke kinderversjes zijn erg vriendelijk. Wilhelm Busch durfde zich af te vragen of leerdichten dan wel doeltreffend zijn. Kinderen mogen niet met vuur spelen. Klaar. Doen ze dat toch dan loopt het gruwelijk af. Hoewel haar poezen Minz en Maunz haar herhaaldelijk waarschuwen dat ze van moeder niet met zwavelstokjes mag experimenteren doet Paulinchen in Paulinchen war allein zu Haus dat tóch. Haar haren vatten vlam, haar kleren raken in brand en er blijft van het stoute meisje niets over dan een hoopje smeulende as waarboven Minz und Maunz hete tranen schreien….

donderdag 25 februari 2021

Ontkleuring


Toen kunstenaar Jan Nederveen mij in de twintigste eeuw fotografeerde voor deze beeldcollage was mijn snor nog diep ros. Ondertussen heeft hij in werkelijkheid de tint die op dit werk nog het effect van het negatief was.

woensdag 24 februari 2021

Führers niezen niet



Iedereen die zich een beetje bewust is van de historie heeft bij het horen van de naam Adolf Hitler terstond een bepááld beeld van de leider van het Derde Rijk. Dat werd mede gestuurd door ’s mans hoffotograaf Heinrich Hoffmann, die het imago van zijn broodheer zorgvuldig mee kneedde en bewaakte. Sommige foto's mochten niét gepubliceerd worden als ze niet pasten in de strategie, bijvoorbeeld omdat ze Hitler lachend lieten zien. Het leiden van een Derde Rijk was immers een Ernstige Kwestie. Stuitte op twee foto's die destijds ook nooit werden gebruikt. Omdat Führers niet niezen. Omdat Führers geen nootjes aan een Eichhörnchen overhandigen.

dinsdag 23 februari 2021

Treffend


Eigenaardig eigenlijk omdat ze niets met elkaar te maken hebben: het bijvoeglijk naamwoord komt van de umlautsvorm van snood en het werkwoord is verwant met sneven. Des te merkwaardiger dus dat de eerste lettergreep van sneuvelen zo treffend sneu is….

maandag 22 februari 2021

Met en zonder


Wat het schrijven van plaatsnamen betreft is het een Belgische eigenaardigheid om overal streepjes tussen te gooien: Heist-op-den-Berg, Herk-de-Stad, Mortsel-Oude-God, Sint-Job-in-’t-Goor, Zichen-Zussen-Bolder....Gevolg hiervan is dat ik een geboortestad heb wier naam op twee manieren geschreven wordt: Bergen op Zoom benoorden, en Bergen-op-Zoom bezuiden de grens.

zondag 21 februari 2021

Weer een weerrecord


De 21ste februari met de hoogste temperaturen (17,9º Celsius in Ukkel) sedert het begin van de waarnemingen. Een week geleden lag er nog sneeuw, nu legde Geertje een warme zonnige Schelde vast.

Cabinet Collectif


Ik kan lang naar de oude klassenfoto's turen die Ron Scherpenisse op zijn blog Cabinet Collectif verzamelde. Je kunt daar heel wat bij verzinnen. Waarom in heel die klas nou net alleen maar dat éne kind lacht, terwijl de rest omzeggens eerder bedroefd lijkt. Wat er van die bekrullebolde onderwijzer is geworden. En of er een relatie tussen twee klasgenoten is ontstaan. Een uiterst charmante opname vind ik bovenstaande, waarop 15 meisjes (exacter: 15½) de toekomst over het algemeen vol vertrouwen tegemoet blikken. En....1 jongen. Die daar rechts wat dromerig naar al die exemplaren van het andere geslacht staat te staren. Zou hij op een van hen een oogje hebben? En zo ja: op wie?

www.cabinetcollectif.blogspot.com

zaterdag 20 februari 2021

Beroemde Antwerpenaar



Een van de beroemdste Antwerpenaren in het buitenland moet toch wel Pieter Paul Rubens zijn: een eenvoudig zoektochtje leert dat er alleen al in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië straten naar hem zijn vernoemd. Fransen die zeggen in een naar de schilder genoemde straat te wonen lijken te stotteren: Rue Rubens. Er zijn er meerdere. Net als van Rubensstraße, Rubens Road en Via Rubens.



 

vrijdag 19 februari 2021

Grensrivier



De mooie stad Deventer is, dat wist ik niet, een heuse grensstad. De IJssel vormt de scheiding tussen de provincies Overijssel, waarin Deventer ligt, en Gelderland. Aan de stroom houdt de onder de bescherming van de Heilige Lebuinus geplaatste stad op, terwijl aan de overkant zich Gelderland in groene weilanden drapeert.

donderdag 18 februari 2021

Effendi


Al bladerend door de samenstelling van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 1937 tref ik de naam Effendi. Zou er toen al - ef(f)endi is de aanspreektitel voor Turkse aanzienlijken - een Turk in de kamer hebben gezeten? Neen, het internet leert me dat het ene Roestam Effendi betrof (Padang 1903-Jakarta 1979), die - voor de Communistische Partij - de eerste Indonesiër in de Tweede Kamer was en het eerste kamerlid van niet-Westerse achtergrond. Effendi was niet alleen politicus maar ook dichter. Zo publiceerde hij de bundel Pertjikan permenoengan. Hetgeen me nieuwsgierig maakte naar het eerste Belgische kamerlid van niet-Westerse achtergrond. Dat heeft wat langer op zich laten wachten: in 1999, toen woonden we hier al, kwam voor de socialisten de Marokkaanse Belg Chokri Mahassine in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

woensdag 17 februari 2021

Bijna aaibaar (26)



 

Wat een werk....


Vermoedelijk vond ik dit programma destijds stomvervelend, maar nu heb ik geboeid een oude aflevering van het televisieprogramma Van gewest tot gewest, die van 25 mei 1967, zitten bekijken. Ze handelt over de (toentertijd toch) enige luciferfabriek van Nederland, in Eindhoven. Fascinerend om te zien wat een werk er toch steekt achter zo’n doosje zwavelstokjes.

https://www.youtube.com/watch?v=9tobUMxIOZ4

dinsdag 16 februari 2021

Premiers


Nu Italië met Mario Draghi toe is aan de tiende premier van deze eeuw lees je her en der weer hoe slecht dat land toch wordt bestuurd. Zonder daarover een uitspraak te willen doen ben ik eens op gaan zoeken hoeveel regeringen andere min of meer nabije EU-landen sedert 2000 hebben gehad. België bijvoorbeeld, verdeeld over zeven premiers, twaalf. En Nederland, weliswaar verdeeld over slechts drie premiers, acht. Frankrijk had met Jospin, Raffarin, De Villepin, Fillon, Ayrault, Valls, Cazeneuve, Phlippe en Castex sinds 2000 reeds negen premiers. Tsjechië had er tien, Polen negen, Oostenrijk negen en Hongarije (inclusief twee keer Orbán) vier. Denemarken líjkt sinds de eeuwwende drie premiers te hebben gehad maar het zijn er toch echt vijf vermits daar Poul Nyrop Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen én Lars Lǿkke Rasmussen eerste minister waren. Het is een verkwikkende gedachte dat er ook twee buurlanden zijn die het in de 21 jaar dat deze eeuw oud is met slechts twéé regeringsleiders hebben kunnen stellen: Duitsland met Gerhard Schröder en Angela Merkel en Luxemburg met Jean-Claude Juncker en Xavier Bettel.

Geen zorgen


De mensen die hier in vette letters aangeven dat het verboden is te parkeren hoeven zich geen zorgen te maken: knappe jongen die daar zijn auto tussen de paaltjes gemanoeuvreerd krijgt….

maandag 15 februari 2021

Geozoo


Een van de fijnste dierentuinen die we kennen is Tierpark Hellabrunn, in München. Op een dag waren we daar eens de eerste bezoekers, en we werden er werkelijk vorstelijk bediend bij het ontbijt. Hellabrunn was de eerste geozoo ter wereld. Het concept: je treft er dieren bij elkaar in de buurt die ook in het wild buren zijn. Zo vind je de leeuw nabij giraf, olifant en zebra en niét bij andere grote katten als jaguar, poema of tijger. Ten tijde van de Weimar Republiek (toen Hindenburg en Ebert de Duitse postzegels nog sierden) werd Hellabrunn reeds aangeprezen als unicum: Besuchet den ersten geographischen Tierpark Hellabrunn München. Men wist toen nog niet dat er een Derde Rijk voor de deur stond….

zondag 14 februari 2021

Onderweg met de tram: Lijn 5 in Heidelberg


Lijn 5 (die verwarrend ook wel Lijn 13 heet) onderhoudt de verbinding tussen Heidelberg Hauptbahnhof over Weinheim en Mannheim en vice versa:

https://www.youtube.com/watch?v=0pV6wH9iydE

zaterdag 13 februari 2021

Leuke woorden


Aardgal, besant, draaghemel, fnazel, jachtschoor, kabberdoes, lammelot, marmiet, nopper, ondergrietje, patjol, schubvorst.

vrijdag 12 februari 2021

Het gaat snel


In de editie 1937 van het Modern Woordenboek – Taalkundig Encyclopedisch Geïllustreerd van J. Verschueren S.J. dat ik heb is de Empire State Building in New York nog het hoogste gebouw ter wereld. Als referentiepunten staan daar ook nog kerken bij als de Munster van Ulm, de Dom van Keulen, de Sint-Stephanuskerk van Wenen en de Onze Lieve Vrouwekathedraal van Antwerpen bij. Niets daarvan resteert in het recente overzicht van hoogste gebouwen ter wereld. Daar zijn zelfs de Empire State Building en de Eiffeltoren amper meer op te vinden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_hoogste_gebouwen_ter_wereld

donderdag 11 februari 2021

Sporen op het terras


 

Vergeten doelman


Ik acht de kans groot dat veel mensen op de quizvraag ‘Wie verdedigden deze eeuw op EK’s en WK’s het doel van de Rode Duivels?’ iemand zullen vergeten. Het gros zal antwoorden ‘Filip De Wilde, Geert De Vlieger en Thibaut Courtois’. Maar, máár: op het EK 2000 kreeg in de wedstrijd tegen Turkije Filip De Wilde een rode kaart en vermits de wissels al op waren gebruikt moest er een veldspeler de doelmanhandschoenen aandoen: Eric Deflandre. Hij hoort dus óók in het antwoord!

woensdag 10 februari 2021

Cinema Trivia: Vogelverwarring




Ik zie dat Arte vanmiddag L’aigle des mers uitzendt, door Michael Curtiz gedraaid in 1940. Prima avonturenfilm. Maar ik vraag me wel af waarom de Franstaligen er zo nodig een ádelaar van de zee van moesten maken. De rolprent heet oorspronkelijk immers The Sea Hawk. De Nederlandse titel waaronder hij in de zalen kwam was keurig De Zeehavik. De Duitstaligen hadden er Habicht des Meeres van kunnen maken maar opteerden voor Der Herr der sieben Meere. Daar wordt in elk geval geen andere vogel in genoemd. Wat nadere studie leert me tot mijn verbazing dat de Italianen er nóg een andere vogel van hebben gemaakt: in het Italiaans is een havik een astore maar de filmtitel werd daar Lo sparviero del mare, en een sparviero is een spérwer….



 

Oorwurm


Soms heb je van die deuntjes in je hoofd die er maar niet uit lijken te willen. Oorwurm van dienst vandaag is Cripple Creek Ferry van Neil Young. Ik geloof niet dat ik het nummer onlangs ergens hoorde. Het is het laatste nummer van Youngs album After the gold rush dat ik een halve eeuw geleden grijs draaide, en ineens is het er weer….

dinsdag 9 februari 2021

Geduld


Ook als de dooi straks in heeft gezet zal het door de coronamaatregelen nog wel even duren voor dit terras zal bruisen…..

Verkeerd onthouden


Vreemd eigenlijk hoe iets zich in de loop der jaren structureel verkeerd in je geheugen kan nestelen. Ik zou gezworen hebben dat tot diep in de jaren zestig De Volkskrant als ondertitel Dagblad voor katholiek Nederland had. Qua teneur scheelt het niet zo veel, maar het wás Katholiek dagblad voor Nederland….

maandag 8 februari 2021

Ode aan de knakworst



Een van de eerste dingen waarvan ik me bewust was van de prijs was een puntzak frites met mayonaise: daarvoor betaalde je respectievelijk een kwartje en een stuiver (ƒ 0,25 en ƒ 0,05). Die som gelds kreeg ik wel eens van pa om zélf om die traktatie te gaan bij Frituur Crusio, de achteruitgang van de Roxy uit de hoek om op de Bosstraat. Waarom denk ik daar aan? Omdat op de blog van mijn vriend Hans Mellendijk aandacht wordt besteed aan De Man Van De Knakworst. En in Frituur Crusio hing daar een emaillen reclame voor. Het merkwaardige is dat ik deze afbeelding onmiddellijk herkende maar dat die in mijn geheugen op was geslagen als propaganda voor De Man(nen) Van Zwan. Nou maakte Zwan ook wel vleeswaren, maar of het bedrijf knákworsten maakte weet ik niet. Hoe het ook zij: de Zutphense dichter Pieter Bas Kempe lust die graag:

https://smelsslems.blogspot.com/2021/02/de-man-van-de-knakworst.html

Cinema Trivia: Talentgolf


De hoofdrollen in Babylon Berlin worden vertolkt door Liv Lisa Fries en Volker Bruch, exponenten van een heuse Duitse acteertalentengolf. Bruch vestigde zijn naam in het indringende Unsere Mütter, unsere Väter waarin ook zijn vrouw Miriam Stein en Tom Schilling schitterden. Schilling, eerder goed in Mein Kampf, bevestigde in Werk ohne Autor. En dan heb je ook nog Daniel Brühl die na Goodbye Lenin! een echte internationale steracteur is geworden, en de jonge Paula Beer (foto) die ook in Werk ohne Autor speelt en eerder innemend mooi was in Frantz. Het kan niet op bij onze oosterburen. Wat een weelde.

zondag 7 februari 2021

Formidabele serie




Een werkelijk formidabele serie vind ik Babylon Berlin, waarvan ik momenteel seizoen 3 aan het savoureren ben. Het verhaal in se is al boeiend genoeg, maar het is toch vooral de briljante evocatie van het Berlijn uit de tijd van de Weimarrepubliek die overdonderend is. Alsof je zelf in 1929 rondloopt. Babylon Berlin is een creatie van Henk Handloegten, Achim von Borries en de alleen al omwille van Lola rennt en Cloud Atlas onvolprezen Tom Tykwer. Wunderbar!

Vroege sporen


 

zaterdag 6 februari 2021

Schelde bij avondval


 

Rusland op zwemafstand


Natuurlijk heeft Rusland ook grenzen met Finland en Letland maar tussen de EU en de Russische federatie is er eigenlijk geen duidelijker grensovergang dan die tussen het Estse Narva en het Russische Ivangorod. Dat viel me op in de vlog Bald and Bankrupt waarin Benjamin Rich deze keer Estland verkent. Het fort links op de foto ligt in de EU, dat rechts in het voormalige tsarenrijk dat daar de facto op zwemafstand ligt.

vrijdag 5 februari 2021

Correcte woorden


Er zijn, kijk er de Van Dale maar op na, heel wat woorden die ook correct zijn als de leden ervan zijn verwisseld. Pompwater en waterpomp bijvoorbeeld. Of dierproef en proefdier. Appelpluk en plukappel. Boombloesem en bloesemboom. Drukkunst en kunstdruk. Ringzegel en zegelring. Pluimriet en rietpluim. Tot zover dit Gemengd Bericht.

donderdag 4 februari 2021

Uit de kast (CV): Liesbeth Lagemaat


Toen ik voor deze rubriek weer voor de collectie dichtbundels ging staan om er met afgewende blik willekeurig een exemplaar uit te pikken, viel mijn hand op Vissenschild van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek, Brantgum, 2020), waaruit ik met de ogen toe bladzijde 47 opsloeg, met daarop Het onafwendbare: Schender en geschondene:

Alles kijkt.
Alles hoort.
Alles wordt een oog.
Een oor.
En het oog begraaft zich.
En het oor.

Constanten


Zowel in België als in Nederland werden deze eeuw vijf verschillende clubs landskampioen voetbal. Zowel in België als in Nederland sedert 2000 twee clubs tién keer: Anderlecht en PSV. Ook in de meeste grote competities pakten sedert de eeuwwende vijf verschillende clubs de titel: In Duitsland, Spanje en Italië juichten daarvan respectievelijk Bayern München (14x), Barcelona (10) en Juventus (12) het vaakst. In Engeland waren er zes verschillende landskampioenen met Manchester United (8) als koploper. Of we de Franse ernstig een grote competitie kunnen noemen is voer voor discussie. Alleszins werden daarin sinds 2000 acht verschillende clubs kampioen, met Olympique Lyon en PSG met elk 7 titels als grootmachten.


Bayern München is dus sinds 2000 in de grote competities met 14 titels het meest succesvol. Bij de kleinere competities in buurlanden deed Celtic het in Schotland even goed: 14 titels, tegen slechts 6 van Glasgow Rangers. In Luxemburg is er pas écht een grote slokop: Jeunesse Esch en Fola Esch mochten zich elk twee keer en Grevenmacher één keer de beste ploeg van het groothertogdom noemen maar niet minder dan 15 keer ging de kampioensschaal naar F91 Dudelange.

woensdag 3 februari 2021

Gastvrij, maar met mate


Talloze Hongaren ontvluchtten in 1956 hun land toen het Warschaupact de Hongaarse opstand de kop indrukte. En o, wat was het Nederland van de zuinige Willem Drees gastvrij. Maar liefst 1000 vluchtelingen mochten het land in, en na protest van een deel van de bevolking zelfs 2500. Later wilde Drees er nog eens 2000 opnemen maar op voorwaarde dat ze vervolgens naar Canada zouden emigreren. Ter vergelijking: België nam onmiddellijk meer dan 7000 Hongaarse vluchtelingen op. Tot zover dit Gemengd Bericht.