dinsdag 25 juni 2024

Kuuskes



Dat bepaalde dieren en dingen in dialect soms een andere naam hebben is bekend. Maar uit Onbegrensd Brabant (boek én films) van Paul Spapens, Stijn van der Loo en JACE van de Ven leer ik dat soms één woord twee verschillende dieren aan kan duiden: in Midden-Brabant staat er geen grenspaal maar een dialéctpaal tussen Boxtel en Oirschot om  aan te geven dat tot en met Boxtel een kuuske een varkentje is, en vanaf Oirschot een kalfje. Op de dialectpaal geeft het zwijnshoofdje aan dat je Boxtel (en Liempde en bij uitbreiding Tilburg) nadert waar een kuuske een biggetje is, het kalfskopje dat vanaf daar een kuuske een rundje is.

maandag 24 juni 2024

Stuurloos op Versindaba


Op Versindaba verscheen mijn gedicht Stuurloos, dat ik schreef na het overlijden van mijn dierbare vriend Ron Scherpenisse, nu een maand geleden….

https://versindaba.co.za/2024/06/24/bert-bevers-stuurloos/

51.201


Ik vraag me af of fanatieke liefhebbers van Twin Peaks, in een quiz daarnaar gevraagd, zouden weten hoeveel inwoners dat (fictieve) stadje heeft. Ze zouden het kúnnen weten vermits het aantal aan het begin van iedere aflevering duidelijk aangegeven staat: 51.201.

zondag 23 juni 2024

Verbascum thapsus


Wanneer ik door de Kruidtuin kuier blijf ik altijd even staan bij de Verbascum thapsus uit de familie Scrophulariaceae. Ik vind de koningskaars een betoverend mooi gewas.

zaterdag 22 juni 2024

Zeldzame munten


Kwam in mijn portemonnee twee eerder zeldzame munten tegen. Een van € 1 met de beeltenis van Prins Albert van Monaco (wanneer zie je die nou?) en een van 5 cent die volgens mij een misslag is: over de beeltenis staat Willem-Alexander Koning der Nederlanden. Volgens mij hoort die tekst daar eigenlijk niet.

vrijdag 21 juni 2024

Momentopname


De nabije cultuurdragers zijn hic et nunc Held…., Harrie Geelens vertaling van Ovidius’ Heroides, De Pelgrim – Kunst en zingeving in een onttoverde wereld (1924-1931), het nog immer beklijvende album The Hurting van Tears For Fears en Blue Velvet van David Lynch. 

donderdag 20 juni 2024

3


Een bijzonder eigenaardig verschil tussen Amerikanen en ons Europeanen is dat zij van de Nieuwe Wereld het getal 3 uitbeelden met de drie buitenste vingers van de hand. Ik zou wel eens willen weten waar dat vandaan komt.

woensdag 19 juni 2024

Op ladderie


Met plezier op stap gaan, op de kuier. Zoveel betekent voor ons op ladderie gaan. Ik vroeg me ineens af of dit familietaal is, of Bergs (uit mijn geboortestad Bergen op Zoom) maar volgens Geertje (uit Tilburg) kent zij het ook van oudsher en zou het zeker algemeen Brabants betreffen. Ik kan de uitdrukking echter nérgens vinden. Merkwaardig….

dinsdag 18 juni 2024

De schilder H.



Overigens is aan Adolf Hitler zeker geen groot artistiek vernieuwer verloren gegaan maar wel ergert me het gemak waarmee bepaalde mensen zijn jeugdwerk denigrerend afdoen als ‘kladwerk’ van een ‘mislukt schildertje’. Die mensen zijn zelf met tekenen dikwijls op het niveau van harkhandjes en kopvoeters blijven steken, en vinden waarschijnlijk ook dat je niet van Wagner mag houden omdat Hitler van diens muziek hield. Ik vind dat de latere Rijkskanselier af en toe beslist verdienstelijk werk konterfeitte, zoals deze stadsgezichten. Ik zou die niet zo uit de kwast krijgen.

maandag 17 juni 2024

Wie we daar hebben


Ik dacht dat ondertussen alle foto’s van Adolf Hitler in de Groote Oorlog wel zo’n beetje bekend waren, maar er duikt er in Hitler aan het Westfront (rijkelijk geïllustreerd boek van Dr. Henk van Capelle en Dr. Arie-Pieter van de Bovenkamp) een onbekende op: koerier Hitler in de Rue Faidherbe in Fournes-en-Weppe, in vol marstenue op weg naar het stafkwartier om nieuwe orders in ontvangst te nemen. Een foto uit mei 1915. Een kwart eeuw later ging hij, toen Führer, daar nog eens een kijkje nemen.

zondag 16 juni 2024

Hoe groot is die kans?


Je hebt zo van die toeristische filmpjes waarin mensen met een camera op de borst door steden kuieren. Kwam zo’n filmpje tegen op het internet en zag dat de onbekende filmende bezoeker ook bij ons in de buurt was. En wie komen daar in de Bourlastraat (ongeveer vanaf 59.30) hun deur uit? Wij toch zeker! Hoe groot is die kans?

https://www.youtube.com/watch?v=chgen33XbaI

zaterdag 15 juni 2024

Verborgen gedachten


“De taal is de mens gegeven om zijn gedachten te verbergen.” Dat schreef Molière ooit, maar dan in het Frans natuurlijk. Dat Franstaligen opmerkelijk veel meer woorden nodig hebben dan Germanen merkte ik hier al eens eerder op. Een goed voorbeeld: ik zag in de gids dat op een van de Franse zenders The Horse Whisperer wordt uitgezonden. In het Frans wordt dat L’homme qui murmurait à l’oreille des chevaux. 3 woorden (19 letters) worden er dus 9 (43). Nog eens verder gebladerd: Kalidor, la légende du talisman blijkt Red Sonja te zijn, en Le train sifflera trois fois is High Noon. Waarvan akte.

vrijdag 14 juni 2024

Volle groepsfoto


Trotse matrozen en andere zeelieden op een fraai groot groepsportret. Moet voor die mannen wel lastig (“Ik sta daar, daar ongeveer elfde van links op ongeveer de vijfde rij.”) zijn geweest om aan te geven waar ze staan….

donderdag 13 juni 2024

Bijna aaibaar (72)



 

woensdag 12 juni 2024

Wenkbrauwhuppeltje


Wanneer Maja Weber het nieuws presenteert ontgaan mij meestal de actualiteiten omdat ik me dan af zit te vragen of haar rechterwenkbrauw (voor u als kijker de linkse) bij het afsluitende Tschüß weer zo’n eigenaardig huppeltje zal maken of niet. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die dat kunnen. Ik heb het voor de spiegel wel eens geprobeerd maar mij lukt zo’n beweginkje niet….

dinsdag 11 juni 2024

Baas boven baas


Vladimir Putin komt als president met zijn 22 jaar aan de macht eigenlijk nog maar net kijken. Paul Kagame van Rwanda gaat hem voor met 24 jaar, het aantal dat ook Bashar Al Assad al achter zijn naam heeft. Ismail Omar Guelleh bekleedt in Djibouti al 25 jaar het hoogste ambt en in de Republiek Congo Denis Sassou Nguesso al 27 jaar. Dan heb je in Wit-Rusland nog Aleksander Lukashenko die 30 jaar geleden aantrad en in Tadzjistan Emomalii Rachmon die daar reeds 32 jaar president is. Isaias Afewerki van Eritrea, Yoweri Museveni van Oeganda en Paul Biya van Kameroen zijn al respectievelijk 33, 38 en 42  jaar president. Maar ook zij hebben het nakijken bij Teodoro Obiang van Equatorial Guinee want die zit komende zomer maar liefst reeds 45 jaar op zijn pluche.

maandag 10 juni 2024

Tussen de sporen


Een pump tussen de sporen. Eén. Zo’n schoen valt niet zomaar per ongeluk de trein uit. Ruzie aan het begin van de vakantie naar de kust, Keulen of Parijs? Of juist tijdens de thuisreis? Benieuwd of de draagster – ik bedoel dat niet rolpatroonbevestigend, ik zie een vent gewoon niet op zulke hakken stappen – heeft lopen hinken of dat ze die andere pump ook maar weg heeft gezwierd en makkelijke schoenen aan heeft getrokken….

zondag 9 juni 2024

Minitentoonstelling: Sporen



Een ouderwetsche inktlap heb ik niet meer, maar mijn vulpen dient af en toe wel even afgeveegd te worden. Dat doe ik dan aan papieren zakdoekjes. Ineens fascineerde me de aanblik daarvan: er lijkt wel sprake van een ritme, van een ‘schrift’….

zaterdag 8 juni 2024

Vele tinten paars


Wij kopen nooit bloemen maar zo af en toe krijgen we er. Dit bosje bijvoorbeeld kreeg ik als vaste klant ter gelegenheid van de heropening van ‘mijn’ Delhaize. En natuurlijk accepteerde ik dat beleefd dankbaar. Kijk toch eens hoe mooi de kleuren ervan overeenstemmen met die van onze klaverzuring. Alsof het bosje er op is uitgekozen.

vrijdag 7 juni 2024

Buitenbeentjes


Maart, april en augustus zijn de buitenbeentjes met elk een andere letter aan het eind van hun naam. Van de namen van de andere maanden eindigen er vier op een r, en vijf op een i. Vergeet dat niet!

donderdag 6 juni 2024

Eind-f


Ineens vond ik slurf een typisch woord. Zouden er in onze taal eigenlijk veel woorden op een f eindigen? Dat moest ik nazoeken, en welnu: er zijn geen woorden die beginnen met een q en eindigen op  een f, en er zijn er evenmin die aanvangen met een y en eindigen op een f. Maar alle andere letters in ons alfabet beginnen wel een woord dat op een f eindigt. Voorbeelden uit mijn Van Dale: addergif, bluf, cenotaaf, dukdalf, erf, flarf, geloof, hoef, instinctief, juf, kalief, loef, maf, normatief, oorlof, paraaf, raaf, slurf dus, tegengif, uitgaansverlof, verf, wreef, xeromorf en zalf. Tot zover dit Gemengd Bericht. 

woensdag 5 juni 2024

Nog een slurf


Niet alleen olifanten hebben een slurf, maar ook tapirs, steppeslurfhondjes en zeeolifanten. Dankzij onze Zoo weet ik nu ook dat er een vijfde soort aan dat rijtje toe kan worden gevoegd: de Macroscelides proboscideus, de slurfspitsmuis!

dinsdag 4 juni 2024

Niet alles wordt er beter op....


Ik vroeg een van de mannen die ons buurtje proper houden of ze eigenlijk nog van die ouderwetsche takkenbezems in hun arsenaal hadden. “Neen meneer, al lang niet meer.” Zijn ogen lichtten op bij de herinnering eraan. “Dát waren nog eens bezems!” Toen ik hen slachtoffers van de modernisering noemde zei hij “Niet alles wordt er beter op meneer, niet alles….”

maandag 3 juni 2024

Onbekende kloosterorde


Het etiket op deze fles miswijn wil waarschuwen dat de drank sulfieten bevat, maar door de tikfout (bevalt in plaats van bevat) ben je geneigd te denken dat sulfieten een onbekende kloosterorde zijn wier monniken de inhoud van deze flessen graag lusten….

zondag 2 juni 2024

Uit de kast (CXLIV): Michelangelo


Eens in de maand ga ik voor deze rubriek met de ogen dicht voor mijn poëziekast staan om daar een willekeurige bundel uit te nemen. Deze keer is dat Dichtungen des Michelangelo übertragen von Rainer Maria Rilke (Insel Verlag, Leipzig, 1938), waaruit ik op bladzijde 5 Antwort des Buonarroti opensloeg:

Schlaf ist mir lieb, doch über alles preise
ich, Stein zu sein. Währt Schande und Zerstören,
nenn ich es Glück: nicht sehen und nicht hören.
Drum wage nicht zo wecken. Ach! Sprich leise.

zaterdag 1 juni 2024

Geinig initiatief


Geinig initiatief: Antwerp on Air, het eerste zogenaamde luchtfestival met een aantal opvallende opblaasfenomenen: een reuzentijger aan het Operaplein, roze olifanten in de Stadsfeestzaal, flamingo’s in de Grand Bazar, een octopus die een gebouw op de Meir ‘wurgt’ en zelfs een gorilla die de Boerentoren beklimt. Wanneer zie je dat nu? Welnu: nu.