zondag 18 juli 2010

Stroop de flamingo


'Stroop de flamingo, was, bind op, doe in een pan, voeg water toe, zout, dille en een beetje azijn. Halverwege de kooktijd bind je een bosje prei en koriander bij elkaar en laat je dat meekoken. Tegen het einde van de kooktijd doe je er defritum bij om het te kleuren. Doe in de vijzel peper, koriander, duivelsdrek, munt, wijnruit, wrijf fijn, giet er azijn bij, voeg dadels uit Karië toe, overgiet met kooknat. Doe het terug in dezelfde pan, bind met zetmeel, giet de saus erover en dien op. Dezelfde saus kun je ook maken voor papegaai.' Een recept uit De re coquinaria van Marcus Gavius Apicius (42 voor Christus-37 na Christus), het enige kookboek uit de Romeinse oudheid dat bewaard is gebleven. Het is online raadpleegbaar! Voor wie eens iets wil uitproberen dat ook op de tafel van Tiberius terecht is gekomen....