zaterdag 31 augustus 2024

Een laag nummer


Bladerend door de 50ste jaargang, die van het geboortejaar mijns vaders B.M. 1916, van de Katholieke Illustratie valt mijn oog op een foto waarop het me treft dat de plaatselijke rijtuighandel telefoonnummer 90 heeft. Er waren toen nog maar weinig mensen met een telefoon. De opname deed me denken aan ons eigen telefoonnummer dat we kregen toen we ons vestigden in het gehucht Bath. Dat was 900. Je moest daar wel nog het netnummer 01135 voor draaien. Toen vond ik 900, net als 90, een láág nummer. Dat vonden ze bij de posterijen blijkbaar ook want na een paar jaar werd het gemoderniseerd. Tot 1900….

vrijdag 30 augustus 2024

Camouflagekleurtjes



In onze Zoo is het goed toeven voor tapirs. Opnieuw is er een jong van die parmantige soort ter wereld gekomen. Natuurlijk zijn we onmiddellijk op kraambezoek geweest. Wat is het toch een mooi diertje in die camouflagekleurtjes….

https://meergemengdeberichten.blogspot.com/search?q=tapir

donderdag 29 augustus 2024

What's In A Name?


We wonen hier nu al zo lang dat we de oprichting van alle huidige politieke groeperingen mee hebben gemaakt: er heet in Vlaanderen namelijk niet één politieke partij nog hetzelfde als toen wij ons hier vestigden. De CVP is CD&V geworden, de SP vervelde eerst tot SP.A en nu tot Vooruit, de VLD werd Open VLD, Vlaams Blok werd herdoopt in Vlaams Belang en Agalev ging zich eerst Groen! noemen en toen (zónder uitroepteken) Groen. De Volksunie viel uiteen in het nu verdwenen Spirit en de tegenwoordig toonaangevende N-VA. En mijn fingerspitzengefühl zegt me dat we binnenkort nog wel een naamsverandering mogen verwachten nu Open VLD zichzelf tot een quantité négligeable kapot heeft bestuurd.

woensdag 28 augustus 2024

Cinema Trivia: Reclame voor Clint


Pas nu viel me bij het herbekijken van die film een geinige vriendendienst op in Dirty Harry van Don Siegel (in première gegaan op 22 december 1971): wanneer Clint (Dirty Harry Callaghan) Eastwood een hamburgerzaak binnenstapt is te zien hoe in de bioscoop achter de hoek Play Misty For Me (in première gegaan op 20 oktober 1971) draait. Dat was de eerste film die Eastwood, die er ook de hoofdrol in speelde, zelf regisseerde. 

dinsdag 27 augustus 2024

Wegwijzer


Deze opname maakte ik op Schoonselhof, de Antwerpse versie van Père Lachaise. Mooie gelegenheid om nog eens te verwijzen naar Kreunende tijd, de cyclus gedichten die ik er liet ontstaan bij foto’s van Joep Eijkens:

maandag 26 augustus 2024

Verwarrende tijden


In verwarrende tijden zijn mensen soms echt de weg kwijt, en kunnen ze satire en humor niet meer onderscheiden van beledigingen. Een voorbeeld: de BBC haalde de Fawlty Towers-episode The Germans (Don’t mention the war!) offline. Niet omdat je Duitsers niet mag beledigen maar omdat de majoor in deze aflevering ‘in de fout’ gaat. I took Sally to India, zegt hij tegen Basil Fawlty. Funny thing is, she kept referring to the indians as niggers. No, no, no, no I said. Niggers are the West Indians. These people are wogs. Gelukkig waren er nog mensen die de BBC er op wezen dat het hier satire betreft, húmor. De aflevering werd in Londen dan gelukkig ook weer online gezet.

zondag 25 augustus 2024

Onverwachte accessoire


Toen ik even door het Centraal Station kuierde zag ik aan ‘de boemel’ een achteruitkijkspiegel. Nooit geweten dat ook treinen van zo’n accessoire zijn voorzien….

zaterdag 24 augustus 2024

Voor wat het waard is


In de Verenigde Staten van Noord-Amerika, het land van de vrijheid en de onbegrensde mogelijkheden, kan 79% van de volwassenen lezen en schrijven. 54% van de volwassenen zit echter onder het geletterdheidsniveau van de vierde klas van de lagere school (9- en 10-jarigen), 20% onder dat van de derde (8-9 jaar). 21% van de Amerikaanse volwassenen is volslagen analfabeet.

vrijdag 23 augustus 2024

Flamant flamand


In de Antwerpse Zoo is een flamingo voor Franstaligen natuurlijk un flamant flamand….

donderdag 22 augustus 2024

Niet langer tweetalig


Ben mijn archief aan het ordenen. Kom een exemplaar tegen van De Journalist. De editie van 23 april 1999. Die is slechts een kwart eeuw oud, maar ik vraag me af of ik deze passage nu niet zou moeten herschrijven: ‘Brussel is de grootste stad waar Nederlands wordt gesproken en tegelijkertijd (na Parijs en Montreal, maar voor Lyon en Marseille) de derde Franstalige stad’. Dat eerste deel klopt denk ik nog wel, maar dat tweede? Het is niet zozeer het Engels dat zich er wegens de EU-vestigingen als een olievlek uitbreidt, maar het Arabisch. Brussel is hoe dan ook al lang geen twéétalige stad meer….

woensdag 21 augustus 2024

Dubbele l


Zag in een stripwinkel bij de tweedehands albums een exemplaar van De geest van de Llano Estacado, een avontuur van Old Shatterhand en Winnetou dat ik toen ik nog een jongetje was spannend vond. Heb het laten liggen, om de magie de magie te laten. Weet ondertussen dat je die Ll moet mouilleren, maar ook nog goed hoe ik me destijds afvroeg waarom er toch twee l’en aan het begin van die naam stonden.

dinsdag 20 augustus 2024

Geen toeval


Natuurlijk zijn mijn afkeer van zonlicht en voorkeur voor regen en bewolkte luchten geen toeval: ik ben niet alleen in november ter wereld gekomen maar dus ook in februari verwekt. En dat zijn, tot nader order dan toch, allebei heuse grijze maanden.

maandag 19 augustus 2024

Druppels water


Wij kijken wel eens naar een programma waarvan Eva Brenner een van de presentatoren is. Het is bijna griezelig hoe zij lijkt op de betreurde Romy Schneider. Het is al meerdere mensen opgevallen dat Eva bij een bepaalde lichtval welhaast een dubbelgangster van de actrice is….

zondag 18 augustus 2024

Natuurgetrouw


Een aantal schilders kreeg destijds het ‘verwijt’ ongeloofwaardige kleuren te hebben gebruikt bij het weergeven van zonsop- en zonsondergangen. Fotografie, laat staan kleurenfotografie bestond nog niet maar nu is duidelijk dat dankzij kunstenaars als William Turner en Caspar David Friedrich een fenomeen vastgelegd is in puur realisme. Neem Frau vor untergeheder Sonne van laatstgenoemde: Florian Illies legt in Betoverende stilte – Caspar David Friedrichs reis door de tijd uit dat de voor West-Europa bizarre kleuren toentertijd met enige vertraging werden veroorzaakt door de eruptie van de vulkaan Tambora op Soembawa, op 15 april 1815. Door de miljarden zwaveldeeltjes die de uitbarsting over de aarde verspreidde vertoonde daarna de hemel bij ons door de verstrooiing van het licht abnormale kleurschakeringen. 

zaterdag 17 augustus 2024

Nog twaalf


Het bekendst is het kremlin in Moskou. Maar er waren er heel veel meer in Rusland, en er zijn er zelfs nu nog twaalf! Kremlin betekent ‘versterkte binnenstad’, en die hadden en hebben ook steden buiten Moskou natuurlijk.

vrijdag 16 augustus 2024

Extra aanlokkelijk


Zeker in de zomer wanneer alles geestdriftig in bloei staat zijn er rond veel bloemen bezige bijen en nijvere hommels in de weer. Sommige planten zijn om redenen die voor de gewone mens niet direct waarneembaar zijn extra aanlokkelijk….

donderdag 15 augustus 2024

Zomaar


Bladerde door een oud opschrijfboekje, waarin ik wat dingetjes noteerde die me destijds troffen. Zoals van Philippe Geluck die zijn De Kat in Gazet van Antwerpen liet zeggen: “In de moderne maatschappij is een voetganger meestal een automobilist die zijn wagen gaat halen.” En – Ik schreef niet op waar ik die opving – een leuke woordspeling: Denial is nót a river in Egypt!

woensdag 14 augustus 2024

Zijn eerste keer


Het is mijn soort muziek niet maar lang geleden was ik in de Roma hier in Antwerpen getuige van een bluesconcert. Ik ging erheen met de Zeeuwse rocker Jan Blok, die ontdekt had dat er een aantal oude zwarte Amerikaanse bluesrockers (van wie ik nog nooit had gehoord en wier  naam ik kwijt ben) optrad. Het bleek een opwindende show, met tamelijk bejaarde medemensen van kleur (al noemden we die toen nog niet zo) in lichtblauwe en roze pakken die geweldig mondharmonica en piano konden spelen. Na afloop belandden we gezamenlijk in een restaurant in de Statiestraat, waar ze des morgens om half vijf nog vrolijk steaks bakten. Of het de eerste keer was dat hij buiten de Verenigde Staten kwam, vroeg ik aan zo’n zwarte show-opa. “It’s the first time éver in my whole goddam life that I’m outside of fucking Chicágo, man!” was zijn fantastische antwoord. Hij had het prima naar zijn zin.

dinsdag 13 augustus 2024

Da's duidelijk


Ik blijf Urbanus echt grappig vinden. Neem deze uitspraak van hem: “Er zijn maar drie soorten mensen, mensen die kunnen tellen en mensen die niet kunnen tellen.” Grappig en toch leuk!

maandag 12 augustus 2024

Een mogelijke verklaring


Misschien dat de Amerikanen Israël blind blijven steunen omdat ze de naam van hun land in die van de hoofdstad daar zien: Jerusalem?

zondag 11 augustus 2024

Zonder waardeoordeel


Zomaar ter vergelijking de namen van de hockeymeisjes die voor respectievelijk België en Nederland uitkwamen op de Olympische Spelen. Voor België: Abigail, Aisling, Alix, Ambre, Barbara, Camille, Charlotte, Delphine, Elodie, Emily, Emma, Hélène, Judith, Justine, Lien, Lucie, Michelle, Stephanie en Vanessa. Voor Nederland: Anne, Felice, Frédérique, Freeke, Joosje, Josine, Laura, Lisa, Luna, Maria, Marijn, Marleen, Pien (2x), Renée, Rosa, Sanne, Xan en Yibbi.

zaterdag 10 augustus 2024

Bijna aaibaar (74)



 

vrijdag 9 augustus 2024

Verkeerde tram


Een vermakelijk betoog vind ik Karel van het Reves Moord in de tram: ‘Thomas Mann schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog als Duitse emigrant in Californië het boek Doktor Faustus. In dat boek wordt een moord gepleegd in een tram, terwijl die tram omstreeks 1910 door een bepaalde straat in München rijdt. Toen Thomas Mann dat hoofdstuk aan een aantal mede-emigranten in Californië voorlas, merkte een der aanwezigen op dat hij een verkeerde tram door die straat had laten rijden. Het moest niet lijn acht zijn, maar lijn tien, of andersom. Thomas Mann haastte zich die fout te herstellen. Eigenlijk heeft dat iets geheimzinnigs. Die moord is nooit gepleegd. Thomas Mann heeft die moord uit zijn duim gezogen. Daar trekt niemand zich iets van aan. Niemand zegt tegen Thomas Mann: ‘Maar er is in München nooit iemand in de tram vermoord!’ Maar dat die tram in het boek door die straat rijdt, terwijl hij in werkelijkheid nooit door die straat heeft gereden, dat kan niet getolereerd worden.’

donderdag 8 augustus 2024

Eind-z


In het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal staan niet veel woorden waarvan de laatste letter een z is. Ik kom momenteel niet verder dan fez, hertz, jazz, kolchoz, quiz en weltschmerz….

https://meergemengdeberichten.blogspot.com/2012/10/vergeten.html

woensdag 7 augustus 2024

Een echte....


Nog niet zo lang geleden vroeg ik een van de werkmannen in de straat of ze nog met takkenbezems werkten. Jammer genoeg niet. Moest daar weer aan denken nu ik een foto tegenkwam van een gemeentearbeider  die de stoep voor het stadhuis van Bergen op Zoom aan het kuisen is met zo’n mooi ouderwetsch veegapparaat….

https://meergemengdeberichten.blogspot.com/2024/06/niet-alles-wordt-er-beter-op.html


dinsdag 6 augustus 2024

Cinema Navelpluis: Gezellig bezoek


Niet alleen van
het grage gebruik dat onze koolmeesjes maken van hun voederbal kan ik genieten, maar ook van de wonderlijke wijze waarop zij ‘in golfjes’ vliegen….

Mooi vak


Wanneer ik in de  politiek zou gestapt zijn zou ik graag havenschepen zijn geworden. In Nederland snappen ze het waarschijnlijk niet vermits een schepen daar wethouder heet, maar wat héb je hier in Antwerpen toch een fraaie job: havenschepen. Als dat geen mooi vak is, in één woord je bevoegdheid én de transportmiddelen die zich daarin bewegen…

maandag 5 augustus 2024

Breed recht


In Nieuw-Zeeland en in Uruguay mogen álle bewoners ongeacht hun nationaliteit stemmen bij álle verkiezingen. Nergens anders bestaat zo’n breed  stemrecht.

zondag 4 augustus 2024

Reusachtige weegschaal


Er zijn nergens zoveel exemplaren van in de natuur als van mieren en termieten. Nou geloof ik zo’n gegeven wel, maar ik krijg er pas bééld bij als Midas Dekkers er een voorbeeld bij geeft: ‘Zou je alle mieren en termieten van de hele wereld op één kant van een reusachtige weegschaal leggen en alle olifanten, walvissen, mensen en zelfs kevers op de andere, dan sloeg hij naar de kant van de mieren en termieten door.’

zaterdag 3 augustus 2024

Gewone namen


Leuk, mijn broer stuurde me een scan van het bericht van de Burgerlijke Stand in het Brabants Nieuwsblad waarin onder meer mijn geboorte werd aangekondigd. Wat een gewone namen kregen jongens en meisje destijds! Antonius, een paar Johannessen en Johannas, Adrianus, Anna, Adriana, Elena, Jacobus, Maria, Henk, Hubertus en Lambertus (dat ben ik). Die laatste twee heetten in het dagelijks leven Bertie. Grappig: Adrie Musters werd klasgenoot op de Pius X-lagere school, Bertie Simons werd in onze parochie een van mijn collega-misdienaars en Johan Steinhage hoorde net als ik tot de lichting 1967 van het Rooms-Katholiek Gymnasium Juvenaat Heilig Hart. De wereld was ook in de oude stad Bergen op Zoom maar klein….

vrijdag 2 augustus 2024

Uit de kast (CXLVI): Emma Crebolder


Eens in de maand ga ik voor deze rubriek met de ogen dicht voor mijn poëziekast staan om daar een willekeurige bundel uit te nemen. Deze keer is dat Zwerftaal van Emma Crebolder (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1995), waaruit ik op bladzijde 31 Grafgeschenk III opensloeg:

Je hoeft het niet te weten straks
zo uitgestrekt en leeg, na
wat maaigoed komt de ruiter.

Hij beloofde het kleine brons
mee te geven aan jouw huls.
Komt de ruiter tussen ribben

rijdt het paardje weer naar Dogon
terug, door het koren zou je willen,
maar de Schelde heeft geen brug.

donderdag 1 augustus 2024

Stationloze staten


Andorra, San Marino en Vaticaanstad zijn de enige onafhankelijke staten in Europa zonder treinstation. Tot zover dit Gemengd Bericht.