dinsdag 31 mei 2011

Veertig laarzen



Vandaag verschijnt Veertig laarzen op KEMP=MAG. Ik schreef het gedicht toen ik bijgaande foto in de krant zag:
http://kempis.nl/mag/bert-bevers-gedicht-veertig-laarzen-forty-boots

maandag 30 mei 2011

Goed nieuws uit Varsseveld!




En kijk nou toch eens wat er in hartje Varsseveld aan de wereld is toegevoegd: een jong van de daar reeds eerder waargenomen grote bonte specht, de Dendrocopus major. Bedankt voor de mooie foto Rini Scholten!
http://smelsslems.web-log.nl/smelsslems_zacht_tikkend_/2011/05/timmerwinkel-breidt-uit.html

zondag 29 mei 2011

Bezige bij



De bijen (Apidae) horen tot de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera). De meeste andere vliesvleugeligen, zo zegt Wikipedia, zijn carnivoor. Bijen onderscheiden zich door hun dieet van nectar en stuifmeel. Dat ze dat graag lusten bewijst dit exemplaar wel, dat ik in de Kruidtuin naarstig aan de maaltijd trof. Het eet zich helemaal geel....

zaterdag 28 mei 2011

Mokatine



Een gebouw met opschrift Roodthooft - Fabriek voor caramels en toffees. Dat passeer ik regelmatig in de Lange Leemstraat. Ik dacht altijd dat het een niet meer bestaande firma was, vanwege wat versleten ogend. Nou kan het zijn dat het bedrijf hier vroeger was gevestigd, en nu elders actief is. Want dat is het geval: vond op zoek naar bollekes voor mijn lief Mokatines. Ván de Confiserie Roodthooft! Moest die nu beginnen, dan zou men voor deze caramella waarschijnlijk een ander logo kiezen. Maar goed: in vroeger jaren was de islam nog een exotische godsdienst, en waren arabieren met tulbandachtig hoofddeksel onverdacht....


vrijdag 27 mei 2011

Mooi werk



Het is weer smullen geblazen voor archeologen! Aan de Paardenmarkt is een nieuwbouwproject gepland, maar vooraleer men daarmee mag beginnen krijgen de oudheidkundigen eerst ruim baan. Kijk maar eens wat ze netjes aan de bodem ontworsteld hebben....Op deze plaats stonden in de 15de eeuw het Sint-Eligius Godshuis met aanpalende kapel. Op de 16de-eeuwse kaart van Antwerpen van Vergilius Bononiensis staan op de locatie van het projectgebied twee grote gebouwen afgebeeld, waarvan één met pagaddertoren. Deze verwijzen vermoedelijk naar de Sint-Eligiuskapel en het Godshuis.

donderdag 26 mei 2011

Eindelijk gelijkberechtiging



Leuk berichtje op de blog van Coen Peppelenbos. In Ede bemerkte hij vrouwelijke stoplichten! Heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat het altijd mánnetjes zijn die in verkeerslichten stilstaan dan wel een loopbeweging uitbeelden:
http://coenpeppelenbos.blogspot.com/2011/05/vrouwelijk-stoplicht.html

Een fijn besluit



Af en toe worden er in internationaal verband echt práktische besluiten genomen. De brand op de Kalmthoutse Heide (vanaf het dak van onze building te zien, © Danny Braem) is dermate heftig dat de brandweerkorpsen van juist over de grens (Bergen op Zoom, Woensdrecht) ter assistentie op werden geroepen. Dat heeft tegenwoordig nút, want bij de vorige grote heidebrand in 1996 kwamen de pompiers tot de ontdekking dat hun koppelingen niet op elkaars kranen pasten. Sinds enige tijd gebruiken ze dezelfde. Een fijn besluit....

woensdag 25 mei 2011

Teloorgang



Aan het meest recente Eurovisiesongfestival (in vroeger dagen nog een begrijpelijk en overzichtelijk festijn) deden niet minder dan 43 landen mee. 41 daarvan passen zich bij het bekendmaken van de punten aan het internationale Engels aan, zelfs die uit de twee grootste taalgroepen Duits en Russisch. Het Frans verliest tot groot verdriet van Parijs steeds meer terrein: van de 43 landen gebruikten er nog maar 2 het Frans: Frankrijk en België....

dinsdag 24 mei 2011

Uit onverwachte hoek....

Kreeg het verzoek of men een gedicht van mij mocht plaatsen. Niet van een uitgeverij, een bloemlezer of een tijdschriftredactie maar van een....uitvaartverzekeraar. Dela heeft op haar website een rubriek met afscheidsredes die rouwenden wellicht kunnen inspireren:
http://www.afscheidsrede.be/nl/inspiratie.aspx

Een forse daling



Agrarisch Dagblad, Algemeen Dagblad, Barneveldse Krant, BN/De Stem, Brabants Dagblad, Cobouw, Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad, Het Financieele Dagblad, Friesch Dagblad, Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leeuwarder Courant, Leidsch Dagblad, De Limburger, Nederlands Dagblad, NRC/Handelsblad-Next, Noord-Hollands Dagblad, Parool, PZC, Reformatorisch Dagblad, De Stentor, Telegraaf, Trouw, Tubantia en Volkskrant. Nederland telt nog 27 dagbladen. Titelmatig dan toch, want door de vele fusies zijn sommige kranten (BN/De Stem, PZC, De Stentor bijvoorbeeld) op het regionale nieuws na al quasi uniform.


De gratis kranten rekende ik niet mee. 27. Dan moest je 76 jaar geleden eens tellen: in 1925 waren er, zo leert een blik in deze oude almanak, niet minder dan 87 (= zévenentachtig!) zelfstandige dagbladen. Welk een luxe! Kom daar vandaag nog maar eens om. Nu natuurlijk nog even nagaan welke titels er anno 2011 nog steeds verschijnen. Dat zijn er (Nieuwe Rotterdamsche Courant en Algemeen Handelsblad vanwege tot NRC/Handelsblad gefuseerd niet meegeteld) nog slechts 6: Eindhovens(ch) Dagblad, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant (concurrentie ginder in het noorden!), Leidsch Dagblad, Telegraaf en Tubantia.

maandag 23 mei 2011

Dichters in het zonnetje



In Groningen blogt dichter Coen Peppelenbos er dagelijks vrolijk op los. Hij stelde ook een overzicht samen van dichters en schrijvers, ik verwees er al eens eerder naar, die met een filmpje op het internet zijn te vinden. Ook mijn Sprookjes en Avondklok zijn daar te vinden, alsmede een opname van oude vriend Victor Vroomkoning tijdens een editie van Dichters in de Prinsentuin. Zie:
http://coenpeppelenbos.blogspot.com/2010/07/dichters-en-schrijvers-op-internet.html
En vooruit, er mag nog wat poëzie op deze maandagmorgen nu ik deze foto weer eens tegenkwam. Met Frans Budé, Hans van de Waarsenburg, Wim van Til, Bert Bevers en Victor Vroomkoning op een zonnig terrasje aan een pint. Van Frans:
http://fransbude.blogspot.com/2011/05/bloemlezing-boomsma.html

zondag 22 mei 2011

Over 'De veer van César'


Voor het eerst in mijn leven ben ik te zien op een still uit een film: op deze foto zit ik voor de Carolus Borromaeus de krant te lezen. Allez: ik was figurant dus ik zat te dóen of ik de krant las.....Zie:
http://mededelingen.over-blog.com/article-bert-bevers-film-de-veer-van-cesar-maandag-in-premiere-74294243.html

zaterdag 21 mei 2011

72 dagen



Op 18 januari 1886 stapte Vincent van Gogh in Antwerpen de kunstacademie binnen. Echt geestdriftig wist hij zijn docenten niet te maken. Op 30 maart van datzelfde jaar al stapte hij er voor het laatst de deur uit. Maar ja, postuum werd hij wereldberoemd en toen vonden ze op zijn oude school dat ze toch maar moesten gaan pronken met het kortstondig verblijf van Vincent. In de poort hangt dan ook een bescheiden plaquette met de mededeling dat Van Gogh Leerling Koninklijke Akademie [sic] Antwerpen van 18-1 tot 30-3-1886 was. Daaronder het logo van de VTB-VAB (voor mijn Nederlandse lezers: die afkortingen staan respectievelijk voor Vlaamse Touristen Bond en Vlaamse Automobilisten Bond). 72 dagen....

vrijdag 20 mei 2011

Het andere slurfdier



Iedereen denkt bij het woord slurfdier, begrijpelijk overigens, aan de olifant maar er bestaat er nóg een: de tapir. Ik bestudeer dat merkwaardige dier, de Tapirus Acrodcodia Indicus, in de Zoo immer met plezier. Hier heet het de Maleise tapir. Onder zie je moeder en kind op wat latere leeftijd (dat krijgt dan een witte, nou ja eerder grijze, achterhand) maar het jong is als het zuigeling is nog ontroerend mooi gevlekt (zie boven).


donderdag 19 mei 2011

Even een eigen postzegel....



Pas daarstraks viel het me me op dat de fles met daarin het poëtische Darwin-project van dichtersgroep De Omsmeders (waaraan ik ook een bijdrage leverde), ik heb nummer 18 van 70, een postzegel (van de Posta Romana) draagt met daarop een....bever! Althans....dat dacht ik even. Want nadere beschouwing leerde dat het de marmota marmota is, de Alpenmarmot. Er staat ook nog 4L en M-TIPKETEZATULUI op....Dit alles geheel terzijde.

woensdag 18 mei 2011

Aardige weetjes



Steek al bladerend in Wie Wat Waar? Jaarboek 1954 (ooit gekocht omdat het mijn geboortejaar is) allerhande aardige weetjes op. Wist u bijvoorbeeld dat een vrouwtjesmier 6 tot 16 jaar kan worden, maar een mannetje slechts enkele weken? Het lijstje Normale levensduur van dieren bevat nog meer verrassingen. We weten allemaal dat krokodillen, olifanten, papegaaien en schildpadden de mens met gemak overleven, maar karpers? En wat te denken van oesters? Die worden 80 tot 100 jaar! Ook een riviermossel schijnt een eeuw oud te kunnen worden, net als de raaf en de zwaan! Bij de levensduur van sommige bomen word je pas echt een beetje stil: een eik haalt tussen de 1200 en 2000 jaar, en een plataan kan zelfs 4000 worden....

dinsdag 17 mei 2011

Un type sympa



Kom al zappend Laurent Jalabert tegen, die tegenwoordig wielercommentator is voor een Franse televisiezender. Was een goede wielrenner, en is vooral un type sympa. Door kerels als Jaja weet je dat er in de sport nog mededogen bestaat. Herinner me de 12de etappe in de Vuelta van 1995. Bert Dietz, een anonieme Duitse coureur, reed van de 238 kilometer die Marbella en Sierra Nevada scheiden er 190 (!) alleen op kop. Op 50 kilometer van de meet had Dietz 10 minuten voorsprong, maar toen het serieus begon te stijgen slonk en slonk die marge. Op 200 meter van de finish stak Jalabert, die later deze Vuelta zou winnen, hem voorbij. De wanhoop, de troosteloosheid die op dat moment van Dietz afstraalden moeten ook de Fransman tot in het diepst van zijn ziel hebben geraakt. Hij kneep in de remmen en gunde de afgepeigerde vluchter de zege, die de grootste uit diens carrière zou blijven. Weet nog goed dat ik een brok in de keel kreeg toen ik die majestueuze geste zag....

maandag 16 mei 2011

Drijvende stad



Toen ik daarstraks de Reyndersstraat in fietste zag ik een 'nieuw' bouwwerk boven de huizen uit torenen (zie foto boven). "Tiens, wat is dat? AIDA?" Bleek het een werkelijk enórm cruiseschip te zijn dat aan de Plantinkaai ligt afgemeerd. Wat een kolos zeg! Het is echt een drijvend stadje....




Wereldbetekenis



Tijdens napluiswerkzaamheden in Het Letterenhuis stuitte ik op een rondschrijven van Albert Van Hoogenbemt uit 1934, toen hij secretaris was van de Vlaamse Vereniging van Letterkundigen. Daarin roept hij namens de nationale omroep de leden op zich toe te leggen op het schrijven van luisterspelen. Onderwerpen die behandeld zouden kunnen worden worden gesuggereerd. De eerste categorie: figuren uit de nationale geschiedenis bijvoorbeeld, als Jacob van Artevelde en Egmont. De tweede categorie: figuren van wereldhistorische beteekenis.


Bij het rijtje voorbeelden dat daaronder volgt kun je je wel achter de oren krabben. Het merendeel ontbreekt in geen enkel fatsoenlijk geschiedenisboek, maar je kunt je toch ernstig afvragen wat de wereldhistorische beteekenis is (geweest) van de Nederlandsonkundige opportunist Willem van Oranje, de beroepsintrigant Joseph Fouché, de koloniale rover Cecil Rhodes of van de Gentse zakenman Lieven Bauwens. Wiens betekenis voor Van Hoogenbemt zelve ook niet al te wereldhistorisch moet zijn geweest vermits hij Bouwens typte. Ook Amundsen had op hem geen blijvende indruk gemaakt: diens naam tikt hij als Annundsen....

zondag 15 mei 2011

Bijna hetzelfde



In de meeste gevallen moet je in België weten wat de Franstaligen bedoelen als ze het in hun eigen taal over een Vlaamse stad hebben. Malines klinkt immers niet echt als Mechelen, Tirlemont niet als Tienen en Grammont evenmin als Geraardsbergen. Toch zijn er enkele uitzonderingen aan beide zijden van de taalgrens. Huy klinkt als je het in het Frans uitspreekt immers nagenoeg hetzelfde als Hoei. Hetzelfde geldt Aalst, een stad die francofonen Alost noemen....

zaterdag 14 mei 2011

Oise koppig



Heel België behoort tot het stroomgebied van de Noordzee. Héél België? Zomaar een weetje: de enige rivier in België die niét naar de Noordzee stroomt is de Oise. Die ontspringt op een hoogte van 309 meter nabij Chimay (van het smakelijke bier ja!), en voegt zich zo'n 300 kilometer zuidelijker in het Franse departement Yvelines bij de Seine.

vrijdag 13 mei 2011

Hongerig gewas



Dit is zonnedauw. Kees Wagtmans attendeerde me er op tijdens een wandeling over het wonderschone domein Brekxsche Hoven. Zonnedauw heeft een wortelrozet en lang gesteelde bladeren, waarvan de rand en de bovenkant bezet zijn door uitgroeisels. Deze uitgroeisels scheiden een kleverig vocht af, dat lijkt op 'dauwdruppels'. Omdat deze onder invloed van de zon niet verdwijnen, kreeg deze plant haar naam. De bloemen van deze plant zitten in opgerolde trossen. Je verwacht het niet in onze contreien maar de zonnedauw is een....vleesetende plant!

woensdag 11 mei 2011

In of op?



Lees in de omroepgids over een programma dat zich afspeelt in Kreta. Ik zou altijd zeggen op Kreta. Waar ligt eigenlijk de eilandgrens? Het is in Australië en in Engeland, zoveel lijkt me evident. En op de Filipijnen. Dat is een eilandengróep, zult u zeggen. Maar dat is Indonesië ook, en daar ben je niet op maar in. Je bent op Ameland, op Malta, op Saba en op (terwijl dat omwille van de brug niet eens meer een eiland ís) Tholen. Kortom: ik weet het niet. Wat ik wel weet: hier in België hébben we niet eens eilanden....

Kruisvaders



Het is steeds beroerder gesteld met de taalbeheersing in Nederland. Ik ken academici die epicentrum schrijven als episch centrum, en je nietsbegrijpend aanstaren als je hen corrigeert. Natuurlijk hoef je dat soort dingen niet te weten als je loodgieter bent, of vuilophaler, of middenvelder bij RBC Roosendaal. Maar enige kennis mag je toch wel vooronderstellen bij iemand die redacteur is bij De Pers. En al helemáál bij de eindredacteur. Kijk eens wat een geblunder weer: de Moslims tegen Kruisvaarders heten ineens Moslims tegen Kruisvaders....Die hoofdletter K is nergens voor nodig. En in regel 3 moet hebben natuurlijk heeft zijn. Zucht....

Niet alleen in Bretagne



Menhirs zijn verspreid over de ganse aardbol te vinden, maar de meeste exemplaren bevinden zich toch in Europa. De grootste concentratie tref je aan in Bretagne, maar ook in België staan menhirs. Dat wist ik niet. In het gehuchtje Wéris in de Condroz meer bepaald, waar ook dolmen liggen en je zelfs een heus hunebed (zie onder) kunt bekijken.
http://www.weris-info.be/menhirnl.html


maandag 9 mei 2011

Vul in....



Vul op de puntjes zelf iets in: Het is belangrijk de staat uit te bouwen. Het is zaak de ..... staat te vestigen op zoveel mogelijk land met zo weinig mogelijk niet-....... erop. Daarvoor zoveel mogelijk uitsluitend ....... werk te geven. De ...... er dus uitsluiten, ook als zij er sinds generaties leefden en werkten. Zit met verbazing een essay van Sus van Elzen te lezen in de jongste Knack. De in te vullen woorden zijn joodse, joden, joden en Palestijnen. Uit de geschriften van David Ben-Gurion, uit....1920! Het betreft dus géén citaat uit de Neurenberger rassenwetten! In lood gegoten: Israël en de tragedie van de joodse staat heet Van Elzens boek waaruit Knack voorpubliceert.

Verhuisde eilanden



Een erfenis van het Derde Rijk: tot en met augustus 1942 maakten de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling deel uit van de provincie Noord-Holland. Per 1 september van dat jaar echter werden de eilanden door de Duitsers (die zelf ook over de nodige Waddeneilanden beschikken) ingedeeld bij Friesland. En dat is altijd zo gebleven....

zondag 8 mei 2011

Inwijkeling officieel gepresenteerd



Vanmorgen werd aan het veer van Hoboken naar Burcht officieel De Inwijkeling gepresenteerd, het gedicht dat stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen (die het meteen tot stadsgedicht, zijn zesde, promoveerde), Frank De Vos en ik op verzoek schreven ter gelegenheid van het 875-jarig bestaan van Hoboken. Dat gebeurde onder grote publieke belangstelling. Op bovenstaande foto lezen we De Inwijkeling, via een megafoon, voor.
http://www.deinwijkeling.blogspot.com/

Mooie verdwenen deur




Verdwenen deuren werken besmettelijk. Regelmatig krijg ik er toegestuurd van mensen die weten dat ik er een verzameling van aanlegde (http://www.vanisheddoors.blogspot.com/). Dit fraaie exemplaar legde Annmarie Sauer voor me vast in een klooster in het Ruhrgebied. Danke schön, Annmarie!

zaterdag 7 mei 2011

Een verfrissende kijk



Een verfrissende kijk, die biedt de website van de Nederlandse fotografe Frida Derksema op het dagelijks leven. Ze combineert op Dat je valt.... haar foto's met literaire teksten die ze daar toepasselijk bij vindt. De moeite van een bezoekje waard!
http://www.fridaderksema.nl/

vrijdag 6 mei 2011

Te kleine borstkas



O, o, o wat vind ik het Requiem dat Peter Benoit in 1863 componeerde toch hartverscheurend. Ik speel dat regelmatig af. Het Agnus Dei is wonderschoon, maar het is toch vooral het Sanctus waarbij ik het gevoel krijg dat mijn borstkas te klein is....
http://www.youtube.com/watch?v=PjAr_WfHaEY&feature=related

donderdag 5 mei 2011

Mazzel



Of het nu straks zijn vader (weinig waarschijnlijk, gescheiden als Defender of the Faith als hij immers is) wordt, of William doet niet ter zake: het Verenigd Koninkrijk krijgt straks weer een koning. En dus dient dan het volkslied weer te worden aangepast. En dat levert aan de overkant van het kanaal metrisch geen enkel probleem op: God Save The King klinkt nagenoeg hetzelfde als God Save The Queen. Maar goed dat Nederland het Wilhelmus heeft, en niet een God Zegene De Koningin. Dat zou toch lastig worden als Koning Willem III de troon nog mag bestijgen, met een volle lettergreep minder....

woensdag 4 mei 2011

Snavelschrift



Iedereen weet wel hoe een kwart van een appel oogt. Iedere ochtend leg ik er een weg voor 'onze' merels. Het begrip gewoontedier is er niet voor niets: élke keer ziet dat kwart er binnen een uurtje uit als op de foto. Merelkunst! Een eigen hand-, nou ja: snavelschrift....

dinsdag 3 mei 2011

Petrarca reist ongewapend....


Op KEMP=MAG is voortaan mijn gedicht Petrarca reist ongewapend door de Ardennen (eerder verschenen in de bundel In de buurt van de wereld) te lezen:
http://kempis.nl/mag/bert-bevers-petrarca-reist-ongewapend-door-de-ardennen

maandag 2 mei 2011

Bespreking in Brabant Cultureel



In het jongste nummer van het tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur Brabant Cultureel (Den Bosch, 60ste jaargang, nummer 2, april 2011) staan De laatste poilu, In een wimperslag verwaaid en De buik van Dieudonnee, drie gedichten uit mijn later dit jaar te verschijnen bundel Arrondissementen. Daarnaast bevat het blad een bespreking van mijn bundel Andere taal, door Lauran Toorians.

Boom?



Ze kunnen me veel proberen wijs te maken, maar volgens mij wijst de pijl van het bord op de foto toch écht naar struikgewas langs de Kolonel Silvertopstraat hier en niét naar een boom....

zondag 1 mei 2011

Takkie Kakkie


Er gaat geen dag voorbij of ik steek wel ergens iets op. Deze keer in een groothandel in speelgoed bijvoorbeeld, een soort zaak waar ik vanwege geen kinderen zelden of nooit vertoef. En daar merkte ik dat veel van de klassieke spelletjes die ik me nog uit mijn eigen kinderjaren kan herinneren gewoon nog bestaan, maar dat ook in deze branche de Moderne Tijd onmiskenbaar inhaakt. Aaien, voeren en lekker hollen, / De winnaar schept de meeste drollen luidt het rijmpje op de verpakking van de....Takkie Kakkie. Dat zoiets bestáát. Vorig jaar in Nederland (waar het spel, waar dacht je anders?, gemaakt wordt) zelfs genomineerd als speelgoed van het jaar....
http://www.speelland.be/