Meestal moet je wél iets hebben. Diploma zus, rijbewijs zo. Aantekening zus, ervaring zo. Hoe gevulder een curriculum vitae, hoe beter het dikwijls is. Maar er bestáán vacatures waarvoor je juist iets niét moet hebben….
vrijdag 28 februari 2025
donderdag 27 februari 2025
Kranten van papier
Ja kinders, er is een tijd geweest dat mensen het nieuws niet vooral van een scherm lazen maar veelal in kranten, grote kranten. Van papier. Dat had toch ook wel iets….
woensdag 26 februari 2025
Lekker in m'n dammeke
Natuurlijk ben je als dichter blij wanneer je werk positief besproken en ontvangen wordt. Maar minstens éven content was ik met een pastiche: mijn gedicht Dikke boom kreeg in
Gij makt ’t mijn nie gemakkelek.
Zo midde in de stad springde te veul in ’t òòg.
Want ak m’n tande in jou wil zette
ouwe de mense ’t niet dròòg
Mar o wa zou’k gère wille knage
op jouw dikke mooie bast!
En jou dan naar de Zòòm gaan drage,
Om dagge dan lekker in m’n dammeke past
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/gedicht-als-beste-bescherming-voor-de-dikke-boom-van-bergen-op-zoom
dinsdag 25 februari 2025
Momentopname
De nabije cultuurdragers zijn momenteel James Ensor – Een biografie vann Eric Min, Even zweven de levende wezens van Pim te Bokkel en This England (‘Kenneth Branagh is Boris Johnson’) van Julian Jarrold, Mat Whitecross, Anthony Wilcox en Michael Winterbottom.
maandag 24 februari 2025
Merkwürdig
Die duurt nou ondertussen toch wel een stevige generatie, die hereniging van de Duitslanden. Aan de verkiezingsresultaten zie je dat echter niet af: bij de Bundestagswahl gisteren is de Union de grootste partij geworden in quasi heel ex-West-Duitsland, en de Alternative für Deutschland in quasi volledig gans ex-Oost-Duitsland. Merkwürdig….
Rozen en rozen
Bij deze opname van een bedrijf waar men rozenblaadjes verwerkte voor de parfumindustrie moest ik onwillekeurig denken aan Sir Lawrence Alma Tadema’s schilderij De rozen van Heliogabalus uit 1888. U begrijpt vast wel waarom….
zondag 23 februari 2025
Cinema Trivia: Goed bewaard gebleven
Een straatbeeld in Duitsland, 1935. Sfeervolle opname. Wanneer ik die bestudeer vraag ik me af of de film Familie Schimeck van E.W. Emo met Hans Moser, Grethe Weiser en Käthe Haack die daar rechts in de Elke-Kino wordt aangeprezen de afgelopen negentig jaar heeft overleefd. En jawel hoor:
zaterdag 22 februari 2025
Grootste Maria
Vermits ze de beschermvrouwe van de stad is zijn er overal in Antwerpen beelden van Onze Lieve Vrouw te vinden. De grootste Maria is, goed te zien vanaf de Meirbrug, te vinden tegen de Boerentoren. Zij is, wanneer men er het hoofd naar buiten steekt, vanuit drie verdiepingen van nabij te bekijken.
vrijdag 21 februari 2025
In 2015
Tien jaar geleden mocht ik op de Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie (hoofdredacteur Henri-Floris Jespers leefde nog) een Onbewoond eilandkeuze maken:
https://mededelingen.over-blog.com/article-de-onbewoond-eilandkeuze-van-bert-bevers-125557820.html
donderdag 20 februari 2025
Een bijzonder plaatsje
Een kiekje van het vervoer van gekapte boomstammen in North Bend in de Amerikaanse staat Washington, in 1943. “Nou en?”, mag u denken. North Bend is echter een bijzonder plaatsje, want eigenlijk is het Twin Peaks. David Lynch filmde hier zijn onvolprezen reeks Twin Peaks.
woensdag 19 februari 2025
Duidelijke wetgeving
Koning Gundobad organiseerde in zijn Bourgondië een duidelijke wetgeving, onder meer overgeleverd in de Lex Gundobada. Wie bijvoorbeeld een hond doodde moest 1 solidus betalen. Wie een slaaf vermoordde moest 30 solidi dokken. Een vermoorde smid kostte de dader dan weer 50 solidi. Maar verschil moest er zijn: een vermoorde zilversmid betekende 100 solidi boete, en een vermoorde góudsmid 200….
dinsdag 18 februari 2025
Zelf zonder puntjes....
Eigenlijk vreemd dat het woord umlaut, dat middels dat diakritische teken aangeeft dat de klinker waarboven het staat van klank verandert (in geval van de u van uh of oe naar uu dus), zelf géén trema heeft. Toen ik mijn verbazing daarover uitsprak merkte Geertje tussen neus en lippen door op dat het woord trema ook geen trema heeft.
maandag 17 februari 2025
Niet echt langzaam
Op de blog van mijn goede vriend Frans Budé las ik het gedicht Het noorden van de IJslandse dichteres Gerður Kristný (ik dacht overigens dat de achternaam van IJslandse meisjes altijd op dottir eindigt, maar dit terzijde). Dat begint met Even langzaam als een potvis / glijden we door de donkere storm. En dat zette me aan het denken vermits ik helemaal nooit het idee had dat potvissen langzaam zijn. Natuurlijk gun ik Kristný haar dichterlijke vrijheid, maar een zoektochtje leert al snel dat potvissen 35 kilometer per uur kunnen zwemmen. Dat vind ik niet echt langzaam. Bij de walvissen is de orka met 56 kilometer per uur het rapst, een bruinvis haalt er gemiddeld 20. De beloega is de traagste walvis. Die zwemt meestal aan 3 tot 9 kilometer per uur. Kijk, dát is langzaam. De beloega kan achteruit zwemmen. Dat dan weer wel.
https://fransbude.blogspot.com/2025/02/gerur-kristny-het-noorden.html
zondag 16 februari 2025
Vriendelijk bedankt
Hoewel het een deftige wijk is waarin ik lichtjes verdwaalde, kende de keurig geklede heer aan wie ik de weg vroeg duidelijk zijn klassieken niet. “O, dan gaat u hier de Goethestraat in, en daar rechts de Schillerstraat en dan bent u er al.” Hij zei geen Geute en Sjieler maar écht Goete en Schiller. Ik heb hem vriendelijk bedankt….
zaterdag 15 februari 2025
Op TZUM
Vanuit het mooie Groningen maakt van het onvolprezen literair magazine TZUM vanaf heden mijn gedicht In lichte toonwaarden deel uit:
https://www.tzum.info/2025/02/gedicht-bert-bevers-in-lichte-toonwaarden/
Vreemde deuk
Zou er een meteorietje in zijn geslagen op het dak van de museumwinkel naast het MAS? Het viel me toen ik vanuit het Museum aan de Stroom naar het Willemdok keek op dat er een vreemde deuk in zit….
vrijdag 14 februari 2025
Ezel en paard
In de tentoonstelling Compassion in het MAS viel het me op dat in de diverse verbeeldingen van de parabel de Barmhartige Samaritaan de ene keer een paard, en de andere keer een ezel heeft. Dat moest ik even nazoeken. In de Bijbel meldt Lucas dat hij paard noch ezel heeft, maar ‘een rijdier’. Opgelost. Hij had dus ook met een kameel afgebeeld mogen worden. Overigens vond ik in Compassion de ‘ontmoeting’ tussen de piëta van Walter Pompe uit 1729 en die van Berlinde De Bruyckere uit 2008 bijzonder geslaagd.
donderdag 13 februari 2025
woensdag 12 februari 2025
Heatwave? What heatwave?
De criteria voor een hittegolf zijn hier dat het minstens 5 dagen achtereen 25 graden moet zijn waarvan het drie dagen warmer dan 30 graden moet zijn. In Engeland wordt er officieel afgekondigd dat er sprake is van een hittegolf wanneer de temperatuur gedurende 3 aaneensluitende dagen…. 25° Celsius bedraagt.
dinsdag 11 februari 2025
Kant en klaar
We konden vanuit onze hotelkamer ook gewoon naar buiten blikken, hoor. Pal voor ons raam zagen we dat tegen een stads decor een koppel kraaien het nest voor de nakende lente al in kannen en kruiken had.
maandag 10 februari 2025
Rúim aanbod
We sliepen weer eens in Gelderland, en de televisie op onze hotelkamer had een heel bijzonder aanbod. Dat Omroep Gelderland daartoe behoorde verbaasde me niet, en ook de aanwezigheid van Omroep Berg en Dal en Omroep Lingewaard begreep ik al zappend wel maar ik keek er van op dat ik óók kon kiezen voor álle lokale omroepen: van Omroep Zeeland over TV Oost naar Omroep Fryslan en van Omroep Brabant over TV Noord en Lokale Omroep Ameland naar L1. Ik had er nog nooit zoveel bekijkbaar bij elkaar gezien.
zondag 9 februari 2025
Verdwenen platteland
Vroeger zou ik vanaf de hoogte van mijn werktafel uit hebben gekeken op landerijen, vermits onmiddellijk buiten de stad het platteland begon. Waar op deze oude kaart de stadsvesten lopen zijn nu de leien (de Italië-, Frankrijk- Britse- en Amerikalei vormen de drukst bereden straat van het land) te vinden. Wij wonen ongeveer op de plaats van de rode stip.
zaterdag 8 februari 2025
Voor je plezier
Meestal zijn het ruimtes waaraan niet echt veel aandacht is besteed, maar er zijn zo van die zaken waar je voor je plezier nog eens opnieuw naar het toilet gaat om er de fraaie lavabo's nog eens te bewonderen....
vrijdag 7 februari 2025
Leuke woorden
Aamt, biberette, culbuteur, effer, flaars, gambi, ibbus, klepelkap, lamoen, nopper, ossaart, schosser, tampat, woiwode.
donderdag 6 februari 2025
Van A naar B
Was ter verstrooiing een kruiswoordraadsel in aan het vullen. Ik dacht toen ik de laatste drie letters (rno) van een vierletterig woord had dat er gevraagd zou worden naar een rivier in Italië, maar neen: Arno was fout! Ik moest een letter opschuiven in het alfabet want er werd gevraagd naar een stad in Tsjechië, naar Brno….
woensdag 5 februari 2025
Een gelijkenis
Heb momenteel de verzamelbundel Huis van vreemde gezichten – Veertien dichters over dementie en verlies van het Deinzes Dichterscollectief Donsai in de nabijheid, en iédere keer als ik dat – al is het maar vanuit een ooghoek – zie liggen moet ik denken aan een boek dat ik reeds als kleine jongen had, Zo leer je vogels kennen van Ko Zweeres. Ik heb ze eens naast elkaar gelegd, en u begrijpt waarschijnlijk wel waarom mijn brein een gelijkenis registreert.
dinsdag 4 februari 2025
Cinema Trivia: What's In A Name?
Kwam op de onvolprezen Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie een aardige Cinema Trivia tegen die ik bijna vergeten was:
http://mededelingen.over-blog.com/article-cinema-trivia-what-s-in-a-name-122652990.html
maandag 3 februari 2025
zondag 2 februari 2025
Uit de kast (CLII): Jan Lanen
Eens in de maand ga ik voor deze rubriek met de ogen dicht voor mijn poëziekast staan om daar een willekeurige bundel uit te nemen. Deze keer is dat 12 gedichten voor iedereen van Jan Lanen (Uitgeverij WEL, Bergen op Zoom, 1975), waaruit ik op bladzijde 11 vader opensloeg:
vader
je zwijgen
het stil respect
voor alles wat men je schonk
is altijd
mijn beste vriend gebleven
toen je
je bruingebrande handen
naar de heldere hemel uitstak
de zingende leeuwerik
hoog in de lucht
voor me aanwees
toen
niet iedere dag
dezelfde was
zaterdag 1 februari 2025
Net als de vasten
We werden nog niet zo lang geleden bijna allemaal geconfronteerd met quarantaine, maar pas nu realiseer ik me dat die term van het Italiaanse quarantina komt. Voor een periode van veertig dagen. Ten tijde van de pest moesten schepen die een Italiaanse haven aandeden verplicht veertig dagen wachten vooraleer er iemand van aan wal mocht.
Abonneren op:
Posts (Atom)