zondag 30 april 2023

Hoge vensters


Een charmant misverstand vatte ooit bij mijn lief post: in Tilburg is er een Hoogvensestraat maar omdat de Mariaschool daar zulke hoge vensters had dacht zij als kind altijd dat die de Hoogvensterstraat heette. Tot zover dit Gemengd Bericht.

zaterdag 29 april 2023

Bijna aaibaar (58)



 

vrijdag 28 april 2023

Brons


Gedurende eeuwen, neen millennia hebben ze hier in de grond liggen wachten tot iemand hen van al dat zand zou ontdoen. Ik kan lang kijken naar deze wapens uit de late bronstijd, gevonden bij opgravingen in Nederviersel en Zandhoven….

donderdag 27 april 2023

Krenterige provincie


Hoewel het een bestuurslaag betreft die de facto één groot werkvoorzieningsschap is, waren er bakken met geld beschikbaar voor een nieuw provinciehuis in Antwerpen. Ik begrijp dan ook echt niet waarom voor de belettering aan de straatkant geen fatsoenlijk materiaal aangewend is: van de drie puntjes op de i ontbreken er reeds twee, en de enige e is al helemaal verdwenen….

woensdag 26 april 2023

Eigen/Aardig





Het van een bezem vervaardigd object van Marcel Mariën uit 1972 deed me denken aan een totem van een of andere inboorlingenstam in Donker (mag je dat zo nog zeggen?) Afrika. En we werden allebei getroffen door de stilistische gelijkenis tussen een titelloos schilderij (uit 1958) van Cel Overberghe en het opgravingsplan van de dienst archeologie voor de Cardijnstraat te Mol daaronder. Zomaar wat notities bij Eigen/Aardig, een grappige kleine confrontatie in het Antwerpse Provinciehuis tussen werken uit de eigen collectie en vondsten die werden gedaan bij opgravingen in de provincie. Een bij elkaar geraapt zootje, maar een léuk bij elkaar geraapt zootje. Tot 29 juli gratis te bezoeken op werkdagen van acht tot zes.

dinsdag 25 april 2023

Agram


Weer iets opgestoken (raakte wel eens in verwarring bij het lezen van kranten van zo’n eeuw geleden): de oude Duitse naam voor Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, is Agram.

maandag 24 april 2023

Een mooie vondst



Tot mijn grote genoegen deed ik in het antiquariaat van De Slegte een mooie vondst: ik trof daar deze maandagochtend Ik leef dus ik zweef nog, de enige bundel van Hendrik Carette die ik nog niet had. Vermits hij een van mijn lievelingsdichters is doet deze aanschaf me dus éxtra deugd!

Een plaatje


Los van het feit dat het bijzonder smakelijke vruchten zijn, vind ik aardbeien immer een plaatje om te zien. Overigens zie ik dat ik me niet volledig correct uitdrukte: aardbeien zijn botanisch gesproken immers schíjnvruchten.

zondag 23 april 2023

Liefdevol bijeen gehouden





Kwam deze ooit op een rommelmarkt verdwaalde klassenfoto’s weer tegen, in vier opeenvolgende jaren (1931-1934) gemaakt op de lagere Sint-Franciscusschool aan de Karel De Preterlei in Borgerhout. Een merkwaardige reeks, want het betreft met die vele regelmatig opduikende zelfde gezichtjes duidelijk een en dezelfde klas, die echter wel achtereenvolgens 17, 23, 25 en 12 meisjes telt. Wie zou deze opnamen zo lang liefdevol bijeen hebben gehouden? Het lijkt aannemelijk dat het een van de meisjes op de foto’s is geweest. En dan zou ze, naar we in alle redelijkheid aan mogen nemen, ook op álle vier de foto’s staan. Even gepuzzeld: volgens mij is het meisje dat op de foto uit 1931 bovenaan links staat het enige dat op de andere opnamen ook staat. In 1932 zit ze op de middelste rij tweede van rechts, in 1933 is ze de meest rechtse van de middelste rij, en in 1934 zit ze helemaal links.

zaterdag 22 april 2023

Tussen 1 en 18


Bladerend in de Wielergids 2023 viel het me op dat er bij de UCI World en Pro Teams slechts twee ploegen zijn met alleen maar renners uit één land: Team Flanders-Baloise dat louter Belgische coureurs en Euskaltel-Euskadi dat alleen maar Spaanse en in bijzonderheid zelfs alleen maar Baskische renners onder contract heeft. Aan de andere kant van het spectrum heb je UAE Team Emirates en EF Education-Easypost die allebei niet minder dan 18 nationaliteiten in de ploeg hebben.

vrijdag 21 april 2023

Komische humor


Ze hebben zich met hun onzalige Brexit natuurlijk zelf in alle vingers gesneden die ze maar hebben, maar hun typische gevoel voor humor hebben de Engelsen niet verloren….

donderdag 20 april 2023

Voetbrillen



‘Wat eigenaardig, een vóet in het uitstalraam van een opticien,’ dacht ik. ‘Misschien per ongeluk achtergelaten door de etaleur?’ Maar neen: in de etalage bleken er véél voeten uitgestald te zijn, dikwijls met een bril erop of ernaast. Waarom? Wat hebben voeten nu met bríllen te maken? De raadselen des levens kom je overal tegen.

woensdag 19 april 2023

Walscha


De Antwerpse Gemeentelijke Dienst Onderhoud Literaire Monumenten (AGDOLM) bestaat weliswaar niet maar zou zomaar in actie kunnen komen. De verschillende standbeelden die Wilfried Pas zaliger maakte van Antwerpse auteurs zijn stuk voor stuk geslaagd, maar ook al die jaren zwak beletterd. Van de beelden van bijvoorbeeld Willem Elsschot en Paul van Ostaijen vielen geregeld letters en/of cijfers (van de geboorte- en sterfjaren). En nu heet aan de Maarschalk Gerardstraat Gerard Walschap nog slechts Gerard Walscha….

dinsdag 18 april 2023

Tijd voor aanpassing


Het wordt in deze woke periode hoog tijd voor een nieuwe vergelijking in de aankoopredenen voor shampoo vermits we natuurlijk zeer benieuwd zijn hoe de LGBTGQQIA+-gemeenschap zich in deze kwestie gedraagt. 

maandag 17 april 2023

Heerlijke boekjes




Amuseer me weer eens met de scheldwoorden van Kapitein Haddock, de vriend van Kuifje. Het arsenaal waaruit Archibald (die komt in alle albums slechts één keer voor maar het ís zijn voornaam) is ronduit indrukwekkend. Wat te denken van Balkan-hork, basbazuin, in egelvet gebraden kolokwint, Alpiene kropdrager of polygraaf? Ze staan allemaal keurig opgelijst in Albert Algouds Duizend bommen en granaten - Beknopt scheldwoordenboek van Haddock. Heb daar ook de Franstalige versie, Le petit Haddock illustré van. Kostelijk om die te vergelijken.

zondag 16 april 2023

w-w


Bij het invullen van een kruiswoordraadsel viel het me op dat het woord wenkbrauw met een w begint én eindigt. Dan ben ik gelijk benieuwd hoeveel woorden er eigenlijk zijn waarbij zulks ook het geval is. Ik kwam spontaan niet verder dan woordbouw en wouw. De Van Dale er dus even op nagepluisd. Het zijn er in totaal 25: waarheidsgetrouw, wagenschouw, wantrouw, warmbouw, waterblauw, waterbouw, watjekouw, wauw, wederopbouw, weduwvrouw, weeuw, wegenbouw, wenkbrauw, werkschuw, westbouw, wetgetrouw, wierookblauw, wiewouw, wijkgebouw, wolfsklauw, woningbouw, woordbouw, wouw, wow en wurgtouw. Tot zover dit Gemengd Bericht.

zaterdag 15 april 2023

Verkeerd geleerd


Hé, verkeerd geleerd: een centurion (op school stak ik nochtans op dat de Nederlandse naam daarvan honderdman is) had in het Romeinse leger niet het bevel over honderd, maar slechts over tachtig man…. 

vrijdag 14 april 2023

Kunstwandelroute in Hummelo tot 30 mei


Op het Landgoed Enghuizen in Hummelo is tot 30 mei de kunstwandelroute Kunst en Natuur in Hummelo te kuieren. Voor de Muurbloemlezing, het éénwoord-gedichteninitiatief van Hans Mellendijk, leverde ik tengerdenker aan. Voorts staat in de begeleidende catalogus het gedicht Boswachter, alert dat ik voor het project schreef.

donderdag 13 april 2023

Een beter woord


Wij zijn dan wel opgevoed met het woord engelbewaarder voor schutsengel maar we vinden het Vlaamse woord beter: bewaarengel. Engelbewaarder is een woord als postzegelverzamelaar en klinkt, dat ben ik met Geertje eens, eigenlijk als iemand die engelen bewaart.

woensdag 12 april 2023

Schoolvoorbeelden




Natuurlijk weet ik dat dit schoolvoorbeelden zijn van kitsch, maar toch vind ik dit soort afbeeldingen van engelbewaarders van een ontroerende schoonheid….

dinsdag 11 april 2023

Prinsessenvlees


Toen ik dit boodschappenlijstje in een winkelwagentje zag liggen was pickels afgedekt door een plastic zak waardoor ik in eerste instantie Prinsessenvlees las. Dat klinkt best smakelijk, eigenlijk.

https://geefonsheden2.blogspot.com/

maandag 10 april 2023

Onderweg met de tram: Lijn 4 in Würzburg


Lijn 4 van de Straßenbahn in Würzburg in Beieren rijdt van de halte Sanderau naar de terminus in Zellerau:

https://www.youtube.com/watch?v=JIcnTwJzf_I

zondag 9 april 2023

Zelden opgemerkt


Christophe Coppens maakte met zijn medewerkers voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen De Tien, ‘artistieke interventies’ in de KMSKA-collectie. Een ervan is de op die van de Heilige Hiëronymus op het nabije schilderij van Marinus van Reymerswale geïnspireerde hand, wier beweging merkwaardigwijze echter zelden door bezoekers op wordt gemerkt.

Zalig Pasen


 

zaterdag 8 april 2023

Nooit geweten


In het Roxy Theater aan de Grote Markt in Bergen op Zoom waar mijn vader een kwart eeuw lang te vinden was sleet ik als klein manneke vele gelukkige uren. Uit het Bergs Monumentenboek dat ik momenteel aan het bestuderen ben steek ik op dat de geschiedenis van dit pand teruggaat tot maar liefst 1397 waarmee het een van de oudste panden van mijn geboortestad is. Wat ik ook nooit heb geweten is dat het fronton waarin het jaartal MDCCLV staat een hóuten is.

vrijdag 7 april 2023

Leuke woorden


Bevalbad, dameraan, grunsel, holm, klisklas, liplap, malvezij, pruikzwam, snotolf, taigagans, wijnruit, yapok, zeesneeuw.

donderdag 6 april 2023

Eindelijk duidelijk: afkortingen!


Vroeger had je ook nog De Markiezen, maar de enige resterende drumband in Bergen op Zoom is Odiles Rapid, een naam die ik als jongetje al fascinerend vond. Ooit zocht ik op of het wellicht Latijn was, hetgeen niet het geval bleek. Burgemeester Pieter Zevenbergen hoorde ik de naam uitspreken als Oodaajls Reppit, alsof het Engels was maar ook dat was niet goed. Pas anno 2023 ontdek ik dat het afkortingen zijn van twee ooit gefuseerde tamboer- en majorettekorpsen: Ons Devies Is Lenigheid En Souplesse en Roomse Adel Prijkt In Daden. Had ik desgevraagd die betekenissen moeten geven dan zou ik daar zelfs met een revolver op het voorhoofd niet op zijn gekomen.

woensdag 5 april 2023

Een staatsman met smaak


Pakte Anthologie de la Poésie française, een bloemlezing die in 1961 verscheen bij de Parijse Librairie Hachette, weer eens uit de boekenkast. Die uitgave werd samengesteld door niemand minder dan….Georges Pompidou, de latere president van de Vijfde Republiek. Waar tref je die nog, staatslieden met een hart voor poëzie?

dinsdag 4 april 2023

Patroon


Vandaag is het de feestdag van de  Heilige Isidoor, die het niet alleen tot aartsbisschop schopte maar ook tal van naslagwerken schreef. Hij is de patroon van de encyclopedie en van dit internet!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Isidorus_van_Sevilla

Auer of kor?


Van mijn jongensencyclopedie Ik weet het vond ik ooit op een rommelmarkt ook een Vlaamse versie, de Geïllustreerde Familie Encyclopaedie. Nu valt me een verschil op: de Auerhaan (bladzijde 45 in Ik weet het) heet – met exact hetzelfde plaatje! – in de Geïllustreerde Familie Encyclopaedie op pagina 102 Korhaan. Volgens mij zijn auerhaan (Tetrao urugallus) en korhaan (Lyrurus tetrix) twee verschillende soorten, en heeft Ik weet het het bij het rechte eind.

maandag 3 april 2023

Bijna aaibaar (57)



 

zondag 2 april 2023

Feestelijke stand


Wat een feestelijke stand in de eredivisie. Voor mensen die Feyenoord een warm hart toedragen natuurlijk. Maar dat zult u begrijpen.

Uit de kast (CXXX): Patrick Conrad


Eens in de maand ga ik voor deze rubriek met de ogen dicht voor mijn poëziekast staan om daar een willekeurige bundel uit te nemen. Deze keer is dat Oude, koude nachten – Memoires in 100 gedichten van Patrick Conrad (Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, 2022), waaruit ik op bladzijde 109 IX/5 opensloeg:

En wat als we zelf niets meer waren
dan een leugen in de leegte,
de schijn van wat we zijn,
de weerkaatsing van wat glitter op een huls?

Laat de zon ondergaan,
knip het licht uit en zie:

in een nacht zonder maan
verdwijnt elk tastbaar bestaan
en is het met ons gedaan.

zaterdag 1 april 2023

Handig bedrogen


Ze zal door bepaalde gebruikers ongetwijfeld als handig worden ervaren, maar ik krijg bij die aanprijzing Met handige inkeping (er schijnt zelfs iemand patent op gekregen te hebben) toch telkens het gevoel dat ik bedrogen word want je krijgt hoe je het ook wendt of keert mínder beschuit….