woensdag 23 april 2025

Gezellige dikkerd


Een van mijn lievelingsvogels is en blijft de Passer domesticus, die in veler ogen wat ordinaire huismus. Ik vind haar in al haar eenvoud heel erg mooi. Een van mijn favoriete vogelfoto’s maakte ik van deze gezellige dikkerd. Waar anders dan in de Zoo?

dinsdag 22 april 2025

Wat is de bovengrens?


Wanneer je het leger in wilt dien je minimaal 1.52 meter te zijn. Indien je kleiner bent kun je een loopbaan in een kazerne of op een slagveld wel vergeten. Ik vraag me af hoe láng je mag zijn. In de Tweede Wereldoorlog was de langste soldaat in actieve, Duitse, dienst alleszins Jacob Nacken (1906-1987). Die mat maar liefst 2.21 meter….

maandag 21 april 2025

Parijzer ogenblikken


Nu wonen we toch al sedert de vorige eeuw tegenover de Nationale Bank, maar nog stééds is er wel eens een ogenblik dat ik me dankzij het zicht op dat gebouw eventjes in Parijs waan….

zondag 20 april 2025

Zalig Pasen


 

zaterdag 19 april 2025

Bijna aaibaar (82)



 

vrijdag 18 april 2025

Onbekende afkorting


Hé, dat wist ik niet: ik ervoer Tomado altijd als een náám, niet als een afkorting. Dat is ze echter wel. Tomado staat namelijk voor Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht. Weer wat geleerd!

https://meergemengdeberichten.blogspot.com/2020/05/aha.html

donderdag 17 april 2025

Cinema Trivia: Nog geen duo



Goed, Der Engel der seine Harfe versetzte van Kurt Hoffmann uit 1959 was bijzonder braaf en mierzoet maar ik heb de film tóch helemaal uitgekeken vanwege sfeer- en stijlvol geregisseerd. Onthoud er een aardig fait divers uit: in deze  productie spelen, zonder dat ze qua verhaal iets met elkaar te maken hebben, in verschillende scenes Horst Tappert (als Herr Parker, mét snor!) en Fritz Wepper (als Christian) mee. Later zullen die twee jarenlang onafscheidelijk zijn als Stephan Derrick en Harry Klein in de populaire serie Derrick.

woensdag 16 april 2025

Geurloos bericht


Een van de smakelijkste geuren blijf ik die van vers geroosterd brood vinden. Wat jammer eigenlijk dat je géur niet mee kunt bloggen.

dinsdag 15 april 2025

Het boekje van de dichter


Op De Schaal van Dighter is een overzichtje te zien van alle opschrijfboekjes van dichters die Paul Rigolle in de loop der jaren voor de rubriek Het boekje van de dichter verzamelde. Die biedt, reeds sedert 2014, op tijd en stond intieme blikken op en zelfs in de verschillende opslagplaatsen voor invallen en regels. Aanschouw het werkmateriaal van onder meer Frans Budé, Philippe Cailliau, Hendrik Carette, Patrick Cornillie, Alain Delmotte, Joris Denoo, Frans Deschoemaeker, Hans Mellendijk en Reine De Pelseneer:

https://digther.blogspot.com/search/label/Het%20boekje%20van%20de%20dichter

Verse aanwas


Iedere keer wanneer ik verse aanwas zie bij de klimop op ons terras raak ik door dat glanzende groen lichtelijk vertederd…. 

maandag 14 april 2025

Minder betrokken


Op de tweede rij zitten er een paar die duidelijk niet zo betrokken zijn bij het vertoonde als de kinderen op de voorste bank.

zondag 13 april 2025

Typische naam


Parus major. Zo heet het koolmeesje in het Latijn. In het Duits heten de sympathieke vogeltjes Kohlmeisen, in het Frans mésanges charbonnière. De Engelse benaming heb ik altijd een leuk dubbelzinnige gevonden: great tits. Wanneer je de vogeltjes op Engelstalig grondgebied enthousiast aan wilt wijzen met Look: great tits! altijd even controleren of er niet ook een mevrouw met een weelderige boezem nabij is…. 

zaterdag 12 april 2025

Héél België?


Heel België behoort tot het stroomgebied van de Noordzee. Héél België? Zomaar een weetje: de enige rivier in België die niét naar de Noordzee stroomt is de Oise. Die ontspringt op een hoogte van 309 meter nabij Chimay (van het smakelijke bier ja!), en voegt zich zo'n 300 kilometer zuidelijker in het Franse departement Yvelines bij de Seine.

vrijdag 11 april 2025

Zabari


Dit is Zabari, die nog niet al te ver uit de buurt gaat van mama Marit, van wier borst die tepel is. Het was voor het eerst sedert 32 jaar dat er in de Zoo van Antwerpen bij de chimpansees nog eens een geboorte te vieren viel.

donderdag 10 april 2025

Slechts ogenschijnlijk roestig


Toen ik de foto bekeek die Geertje in de West-Vlaamse hoofdstad maakte van de eigenzinnige maar sympathieke Brugse dichter Hendrik Carette en mij, viel me ook goed de achtergrond op: drie grote ogenschijnlijk roestige platen. Dik vier decennia geleden zou ik ze ook roestige platen hebben genóemd maar destijds leerde ik van kunstenaar Albert Moelker (1955-2024), met wie ik op onderstaande zwartwit foto sta, dat het ’t zogenaamde cortenstaal betrof. Ondanks de op die van roest lijkende kleur is het juist heel corrosiebestendig. Weer wat geleerd! Albert Moelker maakte er zijn Verdronken boot van, het kunstwerk bevindt zich aan de Scheldelaan in Bergen op Zoom. 



 

Nagenoeg hetzelfde


In de meeste gevallen moet je in België weten wat de Franstaligen bedoelen als ze het in hun eigen taal over een Vlaamse stad hebben. Anvers klinkt immers niet als Antwerpen, Malines niet als Mechelen, Tirlemont niet als Tienen en Grammont evenmin als Geraardsbergen. Toch zijn er enkele uitzonderingen aan beide zijden van de taalgrens. Huy klinkt als je het in het Frans uitspreekt immers nagenoeg hetzelfde als Hoei. Hetzelfde geldt Aalst, een stad die francofonen Alost noemen....

woensdag 9 april 2025

Verkeerde inschatting


Heb meelij met de misleiden: het was al bijna een jaar 21ste eeuw maar de wetenschapsredacteur van The Daily Mail was toch nog niet echt helemaal mee met de Nieuwe Tijd….

dinsdag 8 april 2025

Fraaie schaduw


Zo af en toe vind ik ons bijzettafeltje, een Sutherland sidetable uit Sussex en uit 1920, nóg mooier dan het al is wanneer het zonlicht door het houtsnijwerk valt en aldus een fraaie  schaduw creëert.

maandag 7 april 2025

Een erfenis van het Derde Rijk


Een erfenis van het Derde Rijk: tot en met augustus 1942 maakten de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling deel uit van de provincie Noord-Holland. Per 1 september van dat jaar echter werden de eilanden door de Duitsers (die zelf ook over de nodige Waddeneilanden beschikken) ingedeeld bij Friesland. En dat is altijd zo gebleven....

zondag 6 april 2025

Kleurrijke reizigster


Vestimentair gedraag ik me wat kleurkeuze betreft altijd eerder saai, dit in tegenstelling tot onze medemensen uit de Congo. Daar moest ik aan denken toen ik in de tram deze mevrouw zag zitten. 

zaterdag 5 april 2025

Snelle Brando


Kwam deze actiefoto van onze Brando (1975-1992) weer eens tegen. Hij was een kruising tussen een Ierse wolfshond en een hazewind, en vooral dat laatste was duidelijk. Wat kón hij toch hard lopen!

vrijdag 4 april 2025

Niet echt geïnteresseerd



Dan ben je in een doodstille zaal vol topwerken van Hans Memling en dan denk je dat iedereen in die ruimte daar is voor het werk van de maestro. En dat zo’n meneer met een Amerikaans petje op iets over Memling na aan het zoeken is op zijn telefoon. Maar niks hoor: nadere beschouwing leerde dat de man een computerspelletje aan het afwerken was….

donderdag 3 april 2025

Snel duidelijk


Het nut van veel uitvindingen is aanvankelijk dikwijls vooral helder voor de bedenker, maar dat van de verkeerslichten was vrij snel voor iedereen duidelijk.

woensdag 2 april 2025

Uit de kast (CLIV): Armando


Eens in de maand ga ik voor deze rubriek met de ogen dicht voor mijn poëziekast staan om daar een willekeurige bundel uit te nemen. Deze keer is dat Ze kwamen van Armando (Uitgeverij Augustus, Amsterdam/Antwerpen, 2011), waaruit ik bladzijde 145 Gezien opensloeg:

Aan de voorkant vreemdelingen gezien,
de achterhoede van vroeger,
beneden het ordeloze kloppen gehoord.

De rivieren buitenom gezien,
het stenigen van de bodem,
de daling van het water en de
gehoorzaamheid der grotten.

Het gedrag en de verwondering gezien,
de ademloze terugtocht.

dinsdag 1 april 2025

Toch best straf


Eigenlijk toch best straf dat de enige twee Japanse popmuzikanten die ik desgevraagd kan noemen geen familie van elkaar waren maar allebei Sakamoto heetten: Kyu en Ryuichi. Sukiyaki van Kyu Sakamoto was in 1963 een wereldhit. Het nummer hoort tot het geluidsdecor van mijn jongensjaren. Ryuichi Sakamoto verrijkte ons later dan weer met onder meer het door David Sylvian gezongen Forbidden Colours. Kyu en Ryuichi. Allebei Sakamoto.

maandag 31 maart 2025

Leuke woorden


Afsnuiting, batnet, centriole, donst, hiltik, indrift, judasoor, kremper, nehrung, pelder, quenast, samoem, veite.

zondag 30 maart 2025

Onderweg met de tram: Lijn 1 in Braunschweig


In Nedersaksen verbindt Lijn 1 in Braunschweig de terminus Stöckheim met het eindpunt Wenden:

https://www.youtube.com/watch?v=uBzeWLbimjA

Cinema Trivia: Alias Wolf af


Productionele vertragingen en de beslommeringen door de coronacrisis deden me vermoeden dat hij nooit werd voltooid, maar hé: na zes jaar vertraging wordt de film Alias Wolf van de gebroeders Oscar en Tobias Spierenburg, waarin ook ik mag opduiken, volgende week dinsdag vertoond in De Roma! Het heeft enige tijd  geduurd, maar Alias Wolf wist ondertussen al de prijs Best European Independent Dramatic Feature op het ECU Filmfestival in Parijs te winnen. Leuk idee dat ik als figurant in de Franse hoofdstad op het witte scherm te zien ben geweest!

https://meergemengdeberichten.blogspot.com/2019/02/voor-de-camera.html

zaterdag 29 maart 2025

Eigenlijk mooier


Weer eens bezig in De Blauwe Lotus, een van de beklijvende avonturen van Kuifje. Dit album heb ik al heel lang, het heeft nog een kartonnen kaft en de afbeeldingen op het schutblad zijn in wit negatief op een blauwe achtergrond. Die vind ik eigenlijk mooier dan de latere versie.

vrijdag 28 maart 2025

Rustig op het perron


Gelukkig was er in de verste verte nog geen trein te bekennen, dus kon er gewoon over worden gegaan tot een rustig partijtje melken…. 

donderdag 27 maart 2025

De langste en de kortste



De langste afstand tussen hoofdsteden van twee naast elkaar gelegen provincies is in Nederland die tussen Middelburg en ’s-Hertogenbosch (118,5 kilometer), de kortste die tussen Assen en Groningen (24,5 kilometer). Natuurlijk bent u nu ook benieuwd welke de langste en de kortste afstand is tussen hoofdsteden van twee naast elkaar gelegen provincies in Bélgië. Welnu: die is respectievelijk 131 kilometer (tussen Bergen en Brugge) en 19,4 kilometer (tussen Leuven en Waver). Tot zover dit Gemengd Bericht.

woensdag 26 maart 2025

Uitzonderingen bevestigen de regel


Kijk hoe uitzonderingen de regel bevestigen: Radfahrer absteigen! ausgenommen Frau Westermann. Er zijn mensen die denken dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben. Ze vergissen zich.

dinsdag 25 maart 2025

Aangrijpende installatie



We waren in Brugge in het imposante Sint-Janshospitaal, en raakten daar ontroerd door de aangrijpende ‘piëta’ The Bridge van Patricia Piccinini, een installatie uit 2023 van silicone, glasvezel en menselijk haar.

maandag 24 maart 2025

Kort geheugen


Misschien was de franstalige hij of zij die dit boodschappenbriefje schreef een paar keer afgeleid door de  telefoon, of door de postbode. Anders is hij of zij gewoon erg kort van memorie want er staat twéé keer compote, twéé keer rijst en twéé keer chips op deze beperkte oppervlakte….

https://geefonsheden2.blogspot.com/

Eerst het hoofd


Er zijn volgens mij, al schijnt de keuze tegenwoordig veel groter te moeten zijn, maar twéé soorten mensen: mannen en vrouwen. Dat blijkt telkens weer. Het schijnt dat mannen, als ze een trui, een hemd of een T-shirt aantrekken, daar éérst het hoofd doorheen steken en pas dan de armen. Het merendeel van de vrouwen doet dat naar verluidt juist andersom. Doeschka en Geerten Meijsing bevestigen dat in hun boek Doodslag: “De vrouwelijke officier van justitie herinnerde ons eraan dat mannen en vrouwen, god weet waarom, op verschillende wijze een T-shirt of trui aantrekken. Mannen trekken het kledingstuk eerst over hun kop en steken dan hun armen in de mouwgaten. Terwijl vrouwen doorgaans eerst hun armen in de mouwen steken, en dan shirt of trui over hun hoofd halen.” Hier in huis klopt dat verschil. Wat voor geheimzinnige machinaties zouden hiér nu weer aan ten grondslag liggen....?

zondag 23 maart 2025

Kersentijd


Ze zijn nog niet echt zoet, maar er zijn weer kersen. Ze zien er al helemaal als zichzelf uit. Lekker om de lunch mee te besluiten.

zaterdag 22 maart 2025

Vroege facetimers


Er waren al vroeg mensen die fantaseerden over het gemak van facetimen. De technische uitwerking is uiteindelijk wat gestroomlijnder geworden, maar met het principe zat het in deze artist’s impression wel snor.

vrijdag 21 maart 2025

Die goeie ouwe taal


Elke taal heeft haar eigenaardigheden. Neem het Fries. Dat kent het wederkerend voornaamwoord zich niet. Van een Fries die zich wast zeg je in diens taal Hy wasket him, en van een Friezin Sy wasket har. Onder meer dat steek ik op uit Die goeie ouwe taal van Yoïn van Spijk, een erg leuk boek: 

https://deboekhouding.blogspot.com/2025/03/die-goeie-ouwe-taal.html

donderdag 20 maart 2025

Van voor de aanval



Vond een pakketje enveloppen en een postkaart uit een spannende periode, de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog waarvan de correspondenten toen de gewelddadige uitbreiding nog niet vermoedden. Op de zegels zijn swastika’s te zien, en de triomfantelijke mededeling Danzig ist Deutsch. De post is telkens van Berlijn naar Antwerpen verzonden, de ansichtkaart op 19 maart 1940. 52 dagen later zou de aanval op het Westen beginnen.

woensdag 19 maart 2025

Blije klas


Kijk nou toch eens wat een blije klas. Zoiets kun je met kinderen van die leeftijd niet ensceneren. Die moeten allemaal met plezier naar school zijn gekomen, en graag hebben geleerd.

dinsdag 18 maart 2025

Bijna aaibaar (81)