woensdag 15 mei 2024

Cinema Navelpluis: Onverzadigbaar


 

dinsdag 14 mei 2024

Geen opscheppers


Hoewel een aantal van de voetballers uit het vorige Gemengd Bericht geen wereldkampioen werd zou er vermits ze allemáál scoorden in een WK-finale over het maken van doelpunten niet veel gesnoefd worden. Toch zijn er een paar die dat wat mij betreft wel zouden mogen: Sir Geoff Hurst (op de foto rechts) en Kylian Mbappé bijvoorbeeld, omdat zij (in respectievelijk 1966 en 2022) een hattrick scoorden. Of Paul Breitner, Zinédine Zidane en Kylian Mbappé die ieder (in respectievelijk 1974 en 1982, 1998 en 2006 en 2018 en 2022) in twéé WK-finales het net wisten te vinden.

maandag 13 mei 2024

Een select gezelschap


Er lopen op deze aardbol niet veel mannen rond die kunnen zeggen dat ze gescoord hebben in een finale van het WK voetbal. 29 om precies te zijn: Amarildo Tavares da Silveira (83, foto), Sir Geoff Hurst (82), Wolfgang Weber (82), Gérson de Oliviera Nunes (83), Jairzinho Ventura Filho (79), Roberto Boninsegna (80), Paul Breitner (72), Johan Neeskens (72), Mario Kempes (69), Ricardo Bertoni (69), Marco Tardelli (69), Allesandro Altobelli (68), Jorge Valdano (69), Jorge Burruchaga (61), Karl-Heinz Rummenigge (68), Rudolf Rudi Völler (64), Zinédine Zidane (51), Emmanuel Petit (53), Ronaldo (de enige echte) Luis Nazário de Lima (47), Marco Materazzi (50), Andrès Iniesta (40), Mario Götze (31), Ivan Perisic (35), Mario Mandžukić (38), Antoine Griezmann (33), Paul Pogba (31) Kylian Mbappé (25), Lionel Messi (37) en Angel Di Maria (36). Eigenlijk zou de FIFA die mannen eens bijeen moeten zetten voor een groepsportret, alle 29 in hun finale-uitrusting. Wát een kick moet dat toch geven om voor de ogen van de halve wereld een doelpunt te maken….

Bijna aaibaar (71)



 

zondag 12 mei 2024

Voor de volledigheid


Voor de volledigheid wilde ik dan natuurlijk ook nog even nagaan of er zich langs de Belgische linie nog meer grensoverschrijdende plaatsen bevinden. Jawel hoor. Martelange (op de foto rechts België en links Luxemburg), Erquelinnes / Jeumont, Quiévrain / Quiévrechain, Herzeeuw / Beaulieu, Moeskroen / Tourcoing, Rekkem / Neuville en Ferrain, Menen / Halluin, Wervik / Wervicq-Sud en Komen / Comines.

zaterdag 11 mei 2024

Over de grenzen


Vermits Putte midden tussen ‘onze’ steden Bergen op Zoom en Antwerpen pal op de grens ligt weten we van oudsher niet beter dan dat het dorp letterlijk doorsneden wordt door de landscheiding. Eens nagekeken of er nog meer van dergelijke nederzettingen zijn waar vroeger de grenspaal omhoog moest om doorgang te krijgen. Dat blijken er niet veel te zijn. In Zeeuws-Vlaanderen zet Eede zich voort voorbij de landpalen. Dat geldt ook voor Koewacht, voor Clinge/De Klinge en Nieuw Namen/Kieldrecht. Maar dan moet je al helemaal naar Kerkrade/Herzogenrath. En voor zover ik na heb kunnen gaan heeft Nederland dan op de grens alleen nog een overvloeiing in Dinxperlo dat organisch overgaat in Süderwick. Ze hebben daar zelfs al een gemeenschappelijke politie/Polizei, en een aardig naambordje met daarop Dinxperwick.

vrijdag 10 mei 2024

Verdwijnende vorsten


Er zijn steeds meer eurobiljetten met daarop de handtekening van Christine Lagarde, en die met de signatuur van Mario Draghi nemen gestaag in aantal af. Zo lang hebben we de € nou ook weer niet, maar nu al zie je ook al aan de munt hoe de tijd onverbiddelijk voortschrijdt: in mijn beurs viel het me zojuist op dat er drie geldstukken in zaten met reeds verdwenen vorsten op de revers: Albert II, Beatrix en Juan Carlos….

donderdag 9 mei 2024

Eerste auto


Al heeft dat lang zo geleken zijn wij niet de enigen die geen auto rijden (Ik heb zelfs nooit een rijbewijs genomen). In de stad kun je ook amper iets met een wagen. Met bus, fiets, metro, tram en/of voeten ben je rapper. In elk geval zie je meer en meer  jonge mensen die dat ook in de gaten hebben en daar naar leven, én niet te beroerd zijn om daarvoor uit te komen….

woensdag 8 mei 2024

Gesproken portret


In een vitrine in het Fotomuseum zag ik een intrigerende brochure: Handboekje van Het Gesproken Portret volgens de werkwijze van den heer Bertillon leeraar aan de Politieschool te Parijs door Edouard Coopman, eerste adjunkt [sic] commissaris van politie te Antwerpen. Een ‘gesproken portret’ of ‘beschrijvend signalement’ was een vakterm in het politiewezen. Ik zou dat boekje wel eens willen bekijken.

dinsdag 7 mei 2024

Cinema Navelpluis: Rondgang


 

Anders ogende seksen


In Jan Rodts’ mooie De slimste vogelgids keek ik eens na van hoeveel broedvogels in België en Nederland het mannetje en het vrouwtje er verschillend uitzien. Van de 192 inheemse soorten zien beide geslachten er in 143 gevallen hetzelfde uit. Maakt 49 vogels waarvan de seksen anders ogen, en wel: baardman, beflijster, blauwborst, blauwe kiekendief, bonte vliegenvanger, brilduiker, bruine kiekendief, eider, fazant, gekraagde en zwarte roodstaart, geelgors, gele kwikstaart, goudvink, grauwe kiekendief, grauwe klauwier, grijskopspecht, groenling, hazelhoen, huismus, kemphaan, kneu, koekoek, korhoen, krakeend, krooneend, kruisbek, kuifeend, merel, paap, pijlstaart, roodborsttapuit, rietgors, roodmus (op de foto het mannetje daarvan), sijs, slobeend, smient, sperwer, strandplevier, tafeleend, tapuit, torenvalk, vink, wielewaal, wilde eend, wintertaling, woudaap, zaagbek en zomertaling. Tot zover dit Gemengd Bericht.

maandag 6 mei 2024

Poezen vragen geduld....


Hoewel de laatste jaren het aantal cafés overal, ja zelfs in Antwerpen, gestaag afneemt zijn er toch ook altijd wel weer ondernemers die menen een niche ontdekt te hebben. Zoals de stichters van het Cat Café aan de Sint Katelijnevest. Wie daar in felien gezelschap een koffietje wil gaan drinken moet geduld betrachten: vrijwel altijd staat er een rij op kopjes wachtenden….

zondag 5 mei 2024

Cinema Trivia: Anonieme filmster


Onmiddellijk herken ik de sergeant in Smoke Signal: hij is een van de drie mannen aan het station in High Noon. Lee Van Cleef en….ja, hoe heten die andere twee eigenlijk? Hij is ook degene die in The Magnificent Seven messenwerper James Coburn uitdaagt. Voorts zie ik zo zijn gezicht voor mij in Shotgun, 20.000 Leagues Under The Sea en From Here To Eternity. Voorts was hij te zien in televisiereeksen als Perry Mason, Zorro en Have Gun, Will Travel. Altijd in kleinere rollen, dat wel. Het betreft Robert Wilke (1914-1989). Een veelgevraagd acteur, maar de facto anoniem. O ja, die derde boef in High Noon was Sheb Wooley (1921-2003), die in de Verenigde Staten bekender werd als zanger dan als acteur.

zaterdag 4 mei 2024

Momentopname


De cultuurdragers die zich momenteel in mijn onmiddellijke nabijheid bevinden zijn Hans Baluschek van Günter Meißner, Chamber Symphony No. 2 van Arnold Schoenberg, Betoverende stilte – Caspar David Friedrichs reis door de tijd van Florian Illies en La famiglia van Ettore Scola.

vrijdag 3 mei 2024

Lonkend naar de bliksem



Donkere luchten doen me soms ornamenten zien waar ik normaliter aan voorbijloop. “Kom maar op met die bliksem!” lijkt dit beeld op de Meir uit te stralen. Zouden die bliksemschichten trouwens ook als bliksemafleider fungeren?

donderdag 2 mei 2024

Slechts twee kunnen


Op zoek naar iets anders in de Van Dale zie ik dat mijn twaalfde druk van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal niets is voor hedendaagse genderfluïden en andere nonbinairen. Die kent namelijk slechts twee geslachten: sekse (v.; -n) [<Fr. sexe], 1. kunne, natuurlijke geslacht: personen van beiderlei sekse. Bij geslacht staat onder meer kunne, sekse: het andere geslacht en bij kunne is er ook sprake van van beiderlei kunne en de mannelijke of de vrouwelijke kunne. Wordt dat in latere drukken ‘gemoderniseerd’?

woensdag 1 mei 2024

Uit de kast (CXLIII): Armando


Eens in de maand ga ik voor deze rubriek met de ogen dicht voor mijn poëziekast staan om daar een willekeurige bundel uit te nemen. Deze keer is dat Dagboek van een dader van Armando (Uitgeverij Tango, Leiden, 1973), waaruit ik 28 juli opensloeg:

Krijgslieden, gegroet.
Zij glinsteren van verre.
Zij hebben dikke benen
en een gulzig hoofd. En wat zijn
ze nalatig. Het doet mij even
vrezen.
Daar gaan ze weer. Ja, de Tijd
lacht, dat zie ik wel.